EU kieltämässä antibiootit rehussa

Euroopan unionin maatalouskomissaari Franz Fischler ehdottaa rajoituksia eläinrehuissa käytettäville antibiooteille. Fischler ehdottaa kieltoa yhteensä neljälle antibioottityypille kahdeksan rehujen lisäaineena käytetyn antibiootin joukosta.

Fischlerin mainitsemista neljästä antibiootista kahden, tylosiinin ja spiramysiinin, käyttö on jo nyt kiellettyä Suomessa. Mikäli EU:n pysyvän rehukomitean enemmistö tukee ehdotusta, voi EU-komissio hyväksyä ehdotuksen lopullisesti ennen vuodenvaihdetta. Antibiootteja käytetään tavallisesti rehun lisäaineena, jotta eläimet pysyisivät terveinä ja kasvaisivat joutuisammin. Esimerkiksi siipikarjaa ja sikoja ruokitaan säännöllisesti antibiooteilla. Rehukomitea keskusteli aiheesta ensimmäistä kertaa torstaina, samoin kuin EU:n terveysministeritkin, jotka pitivät sääntömääräisen kokouksensa Brysselissä.

EU:n terveysneuvoston kokouksessa Suomea edustanut sosiaali-ja terveysministeri Terttu-Huttu Juntunen (vas.) korosti EU:n terveysministereiden suurta vastuuta antibioottiresistenssin ehkäisyssä.

-Läheinen yhteistyö lääkäreiden, eläinlääkinnän ja maatalouden erikoisasiantuntijoiden välillä on välttämätöntä kysymyksen ratkaisemiseksi, sanoi Huttu-Juntunen. Fischlerin ehdotuksen taustalla onkin yleiseurooppalainen huoli siitä, että ihmisistä tulee yhä vastustuskykyisempiä rehuissa käytetyille antibiooteille. Kiellettävien aineiden joukossa ovat virginiamysiini, jonka käyttö on kielletty Tanskassa. Eräs tanskalainen nainen menehtyi aiemmin syksyllä tanskalaiselta sikatilalta saamansa kuudelle antibioottityypille vastustuskykyisen DT 104-salmonellan aiheuttamiin oireisiin.

Kiellettyjen aineiden listalla neljäntenä on basitrasiini. Suomi sai aiemmin EU:n päätöksellä luvan jatkaa kielletyiksi aiottujen antibioottien käyttökieltoa toistaiseksi. Fischlerin edustaja Gerry Kiely totesi tiedotustilaisuudessa, että ongelma Suomen ja Tanskan kansallisista kielloista on ratkaistu, mikäli rehukomitea hyväksyy EU-komission ehdotuksen. Ruotsi tahtoo poikkeuksellisesti kieltää vielä useampia antibioottityyppejä, mutta Kielyn mukaan tieteelliset perusteet eivät ole riittävät ruotsalaisten vaatimille laajoille kielloille.
(STT-RICHARD BRANDER)

Lue myös:

    Uusimmat