Mainos

EU kieltämässä antibiootit eläinten kasvun vauhdittajina

Euroopan unionissa aiotaan kokonaan kieltää antibioottien käyttö eläinten rehuissa kasvun vauhdittajana.

EU:n komission esityksen mukaan neljän vielä sallitun antibiootin käyttö pitäisi lopettaa vuoteen 2006 mennessä. Suomessa antibioottien lisääminen rehuun vain kasvun nopeuttamiseksi on ollut kiellettyä jo useiden vuosien ajan.

Suomi on EU-puheenjohtajuudestaan lähtien ajanut sitä, että myös koko EU estäisi antibioottien antamisen terveille eläimille. EU on jo aiemmin torjunut viiden sellaisen antibiootin käytön kasvun vauhdittajana, joita käytetään myös ihmisille. Loppuja antibiootteja on annettu vain eläimille.

Antibioottien ylettömän käytön pelätään johtavan siihen, että taudit muuttuvat pikku hiljaa niille vastustuskykyisiksi. Antibioottien lääkekäyttö eläimillä jatkuisi edelleen.

Komissio esittää myös rehujen lisäaineille uusia turvasääntöjä. Seuranta- ja valvontavastuu olisi Suomenkin havittelemalla elintarvikevirastolla. Alan yritysten olisi mm. seitsemän vuoden kuluessa todistettava lisäaineidensa teho sekä toisaalta turvallisuus niin ihmisten, eläinten kuin ympäristönkin kannalta. Kullekin lisäaineelle annettaisiin jatkossa lupa aina kymmeneksi vuodeksi kerrallaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.