EU kieltää t-luupihvit

T-luupihvien myynti loppuu koko EU:n alueella huhtikuun alussa. Kyseessä on uusin toimi hullun lehmän tautia eli BSE:tä vastaan.

T-luupihvit kieltoon

Asiasta päätti EU:n pysyvä eläinlääkintäkomitea eilen illalla äänestyksen jälkeen. Seurauksena t-luupihvit häviävät myös Suomen lihatiskeiltä. Päätöksen mukaan ihmisruuaksi teurastettavan, yli 12 kuukauden ikäisen naudan lihasta on poistettava selkäranka. Päätöksen taustalla on huoli siitä, että naudan selkärankaosassa voi piillä BSE-tartuntavaara.

Päätös koskee myös Suomea, jolla muuten on joitakin poikkeuksia mitä tulee hullun lehmän taudin vastaisiin toimiin. Suomessa teurastettavat lehmät ovat tavallisesti yli 15 kuukauden ikäisiä. T-luupihveissä on mukana naudan selkärankaosaa.

Jatkossa jäsenmaat voivat itse päättää, irrotetaanko selkäranka teurastamoissa, leikkaamoissa vai kaupoissa. Teurastamoille selkärangan poistaminen on teknisesti hankala toimenpide.

Suomen edustaja eläinlääkintäkomiteassa, ylijohtaja Jaana Husu-Kallio maa- ja metsätalousministeriöstä, pidättäytyi äänestyksestä samoin kuin Hollannin ja Irlannin edustajat. Ruotsi ja Kreikka äänestivät esitystä vastaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat