EU kieltää puun tervauksen

EU kieltää paanukattojen, puuveneiden ja suksien suojaamisen tervalla. Suomen saama siirtymäaika mahdollistaa kuitenkin tervan käytön vuoden 2006 syksyyn asti.

EU:n ehdottama tervan käyttökielto johtuu siitä, että unioni on luokitellut sen samaan joukkoon muiden haitallisten puunsuoja-aineiden kanssa. Tervan lisäksi kielletään satoja muitakin bioperäisiä suoja- ja tehoaineita. Direktiivi hyväksytään elo-syyskuun aikana ja se tulee voimaan vuonna 2006.

Maaseudun Tulevaisuus -lehden haastatteleman Museoviraston mukaan terva on oikein käytettynä vaaratonta ja sitä tarvitaan välttämättä kirkkojen ja muiden arvokkaiden rakennusten suojaukseen.

Suomi yrittääkin saada tervan käytölle pysyvän poikkeusluvan. Syksyllä EU:n työryhmä alkaa pohtia, olisiko tervan vähäinen käyttö mahdollista kansallisesti tärkeiden kohteiden suojauksessa. - Suomi yrittää muuttaa sääntöjä niin, että tervan käyttöä voitaisiin jatkaa. Samanlaisia poikkeuksia on muissakin säädöksissä, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat