Mainos

EU kielsi liha- ja luujauhon

Euroopan unionin maatalousministerien kokouksessa päätettiin tänään, että lihaluujauho kielletään koko EU:n alueella.

EU kielsi lihaluujauhon unionin alueella

EU-maiden maatalousministerit ovat päättäneet kieltää lihaluujauhon syöttämisen kaikille ravinnoksi käytettäville eläimille. Kielto tulee voimaan vuoden alusta. EU-ministerit päättivät sitä vastoin sallia kalajauhon syöttämisen muille kuin märehtijöille.

Lihaluujauhon käyttökielto ei koske turkiseläimiä ja muita eläimiä joita ei käytetä ravinnoksi. Suomalaisvirkamiehen mukaan päätöstä vastaan äänestivät Suomi ja Saksa. Käytännössä Suomen on nyt tuhottava teurasjätettä noin 18 miljoonaa kiloa.

EU pyrkii tiukoilla toimillaan palauttamaan kuluttajien luottamuksen naudanlihan turvallisuuteen.

Käytännössä EU:n päätös tarkoittaa, että Suomen on nyt tuhottava teurasjätettä noin 18 miljoonaa kiloa. Maatalousministeri Kalevi Hemilä pitää kohtuullisen myönteisenä sitä, että turkiseläimet ja lemmikkieläimet jätettiin lihaluujauhon käyttökiellon ulkopuolelle. Hemilä tosin piti ongelmallisena sitä, että toimet koskevat väliaikaisesti sikoja ja kanoja.

-Uskon, että pystymme palaamaan tieteellisiin perusteisiin ja lihaluujauhoa voisi jatkossa käyttää myös sioilla ja kanoilla, Hemilä sanoi tänään Brysselissä. Hemilän mukaan Suomi oli ratkaisua vastaan, koska maamme on matalan riskin aluetta. Suomessa ei ole todettu BSE- eli hullun lehmän tautia. Hemilä sanoi tilannetta helpottavan ratkaisevasti sen, että mm. kalajauhoa voi käyttää rehuna. Hänen mukaansa täysin ehdoton käyttökielto olisi merkinnyt Suomelle valtavia kustannuksia.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.