EU: Kenkätuonnin rangaistustullit voimaan asteittain

Kiinalaisen kenkäparin hinta nousisi rangaistustullin myötä kaupassa reilulla 1,50 eurolla. Tullit eivät koskisi lastenkenkiä tai urheilutossuja.

EU-komissio esittää asteittain voimaantulevia rangaistustulleja Kiinan ja Vietnamin kenkätuonnille.

Kauppakomissaari Peter Mandelson vahvisti tänään, että komissio on löytänyt vahvoja todisteita siitä, että maat ovat harjoittaneet tuotteidensa polkumyyntiä Eurooppaan.

-Tämä valtioiden tukema polkumyynti vahingoittaa vakavasti eurooppalaista tuotantoa, Mandelson sanoi Brysselissä.

Komissio esittää, että jäsenmaat määräisivät tämän seurauksena tuotteille rangaistustulleja, ja että tullit tulisivat voimaan asteittain viiden kuukauden aikana. Asteittaisuus antaisi maahantuojille aikaa sopeutua tilanteeseen.

Tullit olisivat kiinalaisille kengille 19,4 ja vietnamilaisille 16,8 prosenttia. Tullit eivät koskisi lastenkenkiä tai urheilutossuja.

Mandelsonin mukaan kuluttajat eivät kärsisi merkittävästi tulleista. Komission laskujen mukaan 30-100 euroa maksavan kenkäparin hinta nousisi kaupassa reilulla 1,50 eurolla.

Hinnankorotuksen pienuus selittyy sillä, että tulli peritään tukkuhinnasta, joka esimerkiksi nahkakengillä on vain noin 8,50 euroa.

Suomella ei vielä kantaa

Rangaistustulleista on päätettävä huhtikuun 7. päivään mennessä. Suomi ei ole vielä muodostanut kantaa kysymykseen. Päätökseen tarvitaan jäsenmaiden yksinkertainen enemmistö.

Tulleja tukevat erityisesti Etelä-Euroopan kengäntuottajat. Italia ilmoitti heti tänään, että se pitää esitettyjä tulleja liian matalina. Varauksellisemmin asiaan suhtautuvat Tanskan kaltaiset pohjoiset maat, joilla on suuri vähittäiskauppasektori.

Kiina ja Vietnam ovat vastustaneet tulleja, ja ne syyttävät EU:ta omien markkinoiden suojelusta. Mandelson kiistää ajatuksen.

- Me emme sulje markkinoita tuotteilta, jotka tuodaan Eurooppaan reilulla tavalla, päin vastoin, Mandelson painotti. Hän huomautti, ettei komissio tällä kertaa esitä maahantuonnin määrän rajoittamista erillisillä kiintiöillä.

Viime kesänä EU rajoitti kiintiöin kiinalaisten paitojen, housujen ja rintaliivien tuontia. Päätös osoittautui kehnoksi, sillä kiintiöt ylittyivät saman tien ja EU:n rajoille kertyi miljoonia ylimääräisiä vaatteita.

Viime vuonna Kiinaa ei kuitenkaan vielä epäilty aktiivisesta polkumyynnistä. Polkumyynnissä tuotteita myydään valtion avulla alle tuotantokustannusten uusien markkinoiden valtaamiseksi.

Maailman kauppajärjestö WTO sallii rangaistustullit, jos polkumyynnistä on todisteita.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat