Mainos

EU kehotti Israelia ja palestiinalaisia neuvotteluihin

Euroopan unionin valtuuskuntaa johtava Belgian pääministeri Guy Verhofstadt on tänään kehottanut Israelia ja palestiinalaisia saattamaan Lähi-idän rauhanhankkeen takaisin raiteilleen.

Verhofstadtin mukaan sekä EU että Egypti ovat yhtä mieltä siitä, että osapuolten pitäisi pikimmiten istua neuvottelupöytään ja alkaa toteuttaa ns. Mitchellin rauhansuunnitelman suosituksia.

Amerikkalaisen George Mitchellin johtaman työryhmän suunnitelmassa vaaditaan tulitaukoa Lähi-itään, minkä jälkeen seuraavat luottamusta herättävät toimet, mm. juutalaisten siirtokuntien laajennustöiden jäädyttäminen. Lopulta Israelin ja palestiinalaisten on tarkoitus aloittaa uudelleen rauhanneuvottelut.

Verhofstadt puhui toimittajille sen jälkeen kun EU:n valtuuskunta oli lauantaina tavannut Kairossa Egyptin johtajan Hosni Mubarakin. EU:n puheenjohtajamaan Belgian pääministerin lisäksi valtuuskuntaan kuuluvat EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana ja EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi.

Valtuuskunnan tänään alkaneen Lähi-idän kiertomatkan tavoitteena on vauhdittaa rauhanneuvotteluja. Egyptistä valtuuskunta matkasi Ramallahiin Länsirannalle, jossa se tapasi palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin. Israelin johtajat ovat vuorossa huomenna.

Verhofstadtin mukaan niin palestiinalaisvaltion synnylle kuin Israelin turvallisuudelle on olemassa "pitkäaikainen tarve" Lähi-idässä. -Me molemmat haluamme käynnistää Lähi-idän rauhanhankkeen uudelleen. Me molemmat, Egypti ja EU, haluamme vakautta tähän maanosaan, ja tälle vakaudelle on pikainen tarve, Belgian pääministeri sanoi.

Israel nuivana EU:lle

Israelissa suhtauduttiin nuivasti EU:n valtuuskunnan kiertomatkaan. Nimettömänä pysytellyt korkea israelilainen viranomainen sanoi uutistoimisto AFP:lle että EU:n roolia Lähi-idän kiistoissa ei voida laajentaa, koska EU:n asennoituminen on arabimyönteinen ja Israelin-vastainen. -EU ei ole näkevinäänkään palestiinalaisten harjoittamaa terroria, jolle Jasser Arafat ei tee mitään. EU vain tuomitsee Israelin joka kerta, kun puolustamme itseämme, sanoi israelilaisviranomainen.

Viranomaisen mukaan EU "ei voi näissä oloissa toimia välittäjänä, vaan sen on tyydyttävä rajoitettuun rooliin investointien tekijänä palestiinalaisalueilla". EU:n valtuuskunnan matkaohjelmaan kuuluvat Israelin ja palestiinalaisalueiden lisäksi Jordania, Syyria ja Libanon.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.