EU käynnistää neuvottelut Libya-pakotteista

EU-maat käynnistävät virkamiestason neuvottelut Libyan johtajaa Muammar Gaddafia vastaan asetettavista viisumi- ja talouspakotteista, ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) kertoo.

Stubb ja joukko muita EU-maiden ulkoministereitä muun muassa Pohjoismaista ja Baltiasta ehdottivat pakotteiden asettamista unionin ulkoministerikokouksessa Brysselissä.

Stubb uskoo, että pakotteista voidaan päästä sopuun, vaikka muun muassa Italian ja Maltan asema Libyan naapurimaina onkin perin erilainen kuin esimerkiksi Pohjoismailla.

Stubb muistuttaa, että pakotteiden sorvaaminen kestää EU:ssa pitkään, ja tilanne Libyassa saattaa muuttua hyvinkin nopeasti.

- Tässä on 24 tunnin aikana tapahtunut jo paljon, Stubb sanoi Brysselissä.

EU-maat allekirjoittivat ulkoministerikokouksessaan päätöslauselman, jossa tuomittiin väkivallan käyttö Libyassa ja peräänkuulutettiin dialogia kriisin osapuolten välillä.

Marshall-apua arabeille?

Erityisesti Italian ulkoministeri Franco Frattini oli kokouksessa huolissaan siitä, että Pohjois-Afrikan poliittiset mullistukset laukaisevat EU-maihin suuntautuvan maahanmuuttovyöryn. Italialle kuuluvalle Lampedusan saarelle on viime viikkoina saapunut tuhansia laittomia maahanmuuttajia vallankumouksen kokeneesta Tunisiasta.

Frattini nostikin esille mahdollisuuden, että EU ryhtyisi antamaan poliittiseen ja taloudelliseen kriisin ajautuneille arabimaille eräänlaista Marshall-apua. Ehdotuksellaan hän viittasi Yhdysvaltojen talousapuun Euroopan maille toisen maailmansodan jälkeen.

Stubb suhtautui Frattinin ehdotukseen varautuneesti.

- Meillä on EU:ssa tällä hetkellä ihan riittävästi omiakin talousongelmia, Stubb arvioi.

(MTV3 - STT)

Katso Risto Puolimatkan juttu Libyan tilanteesta (Seitsemän uutiset 21.2.2011)

Lue myös:

    Uusimmat