Mainos

EU kaavailee vastatoimia Venäjän propagandalle – "Tämä on paras vastalääke"

EU-maissa on hyvin eriäviä näkemyksiä siitä, miten Venäjän käymään informaatiosotaan pitäisi reagoida. Baltian maiden esittämä ajatus EU:n yhteisestä venäjänkielisestä televisiokanavasta nostaa monissa jäsenmaissa niskakarvoja pystyyn.  

Propagandan vastaisia toimia kaavaillaan aktiivisesti Latviassa, joka aloitti EU-puheenjohtajamaana vuodenvaihteessa. Latvian hallituksen mukaan Suomi kuuluu niiden maiden joukkoon, jotka tukevat yhteistyötä venäjänkielisen tiedonvälityksen lisäämiseksi.  

-Yhteistyötä kyllä, mutta kanava on vähän eri asia, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoi Brysselissä.  

-Minusta on parempi, että tuetaan erilaisia tapoja, joilla vapaa tiedonvälitys on riittävästi resursoitu.  

EU:n ulkoministerit keskustelivat asiasta maanantaina Brysselissä, mutta päätöksiä ei toistaiseksi tehty.  
Tuomiojan mielestä Suomessa venäjänkielinen uutisointi on toteutettu mallikkaasti ilman minkäänlaisen "vastapropagandalaitoksen" perustamista.  

-Vapaa tiedonvälitys on paras vastalääke propagandalle.  

Viro, Liettua, Tanska ja Britannia laativat vastikään yhteisen kirjeen, jossa esitetään toimia etenkin Itä-Euroopan maihin kohdistuvan propagandan torjumiseksi. Eurooppalaisissa viestimissä esitykset on tulkittu vastapropagandaksi.

EU:lta kaivataan myös viihdettä

Latvian mielestä EU:lla ei ole minkäänlaista oikeutusta eikä tarvetta toteuttaa vastapropagandaa, koska se sotii unionin periaatteita vastaan. EU-puheenjohtajamaana Latvia ei allekirjoittanut asiaa koskevaa kirjettä Viron ja Liettuan tavoin.  

Latvia kuitenkin tukee monia kirjeessä esitettyjä ajatuksia. Kirjeessä muun muassa arvostellaan EU:ta liian teknisestä viestinnästä ja siitä, että se ei vetoa tunteisiin.  

Latvian ulkoministerin neuvonantaja Viktors Makarovs kannattaa ajatusta EU:n yhteisestä venäjänkielisestä televisiokanavasta.  

-Se voisi tuottaa faktapohjaisen ja analyyttisen uutisoinnin lisäksi myös viihdeohjelmia, Makarovs sanoi vastikään STT:lle Riiassa.  

Makarovsin mukaan kanava voisi tarjota vastapainoa Venäjän valtion ohjauksessa oleville televisiokanaville. Latviassa kyseiset kanavat ovat suosittuja, koska ne tarjoavat paljon elokuvia ja muuta viihdettä.  

Latviassa on merkittävä venäjänkielinen vähemmistö, mutta venäläisten televisiokanavien tuottamaa viihdettä seuraavat myös latviankieliset katsojat.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.