Mainos

EU kaavailee uutta tietoyhteiskunta-aloitetta

EU:n komissio aikoo edistää tietoyhteiskunnan tuloa jokaisen kansalaisen ulottuville uudella yhteisöaloitteella, teollisuuskomissaari Erkki Liikanen kertoi Helsingissä tänään.

Puheenjohtaja Romano Prodin on määrä esitellä eEurope-aloitetta tarkemmin Helsingin huippukokouksessa joulukuussa. Tavoitteena on saada jokainen EU:n kansalainen, jokainen yritys ja jokainen julkishallinnon viranomainen Internet-yhteyden päähän niin pian kuin mahdollista.

Käytännössä tämä vaatii nykyistä halvempia ja nopeampia Internet-yhteyksiä. Lisäksi on edistettävä kaikkien kansalaisten "digitaalista lukutaitoa" eli kykyä käyttää uuden tekniikan tuomia mahdollisuuksia, kehitettävä riskipääomamarkkinoiden toimintaa ja saatava julkinen sektori hyödyntämään tehokkaammin sähköisen tiedonsiirron mahdollisuuksia omassa toiminnassaan, Liikanen listasi.

Liikanen puhui Helsingissä tänään alkaneen, tietoyhteiskunnan tulevaisuutta luotaavan IST99-konferenssin avajaisissa.

Tapahtuma kokoaa noin 2500 alan eurooppalaista päättäjää ja asiantuntijaa tutustumaan alan uusimpaan tekniikkaan, sovelluksiin ja palveluihin. Konferenssin järjestää EU:n komission tietoyhteiskunta-asioiden pääosasto yhdessä Tekesin kanssa.

Myös eurooppalaiset teleyhtiöt saavat kasvaa

EU:n roolina tietoyhteiskunnan kehityksessä on lähinnä tukea teknologian kehitystä ja varmistaa lainsäädännöllä suotuista olosuhteet sekä yritysten että kuluttajien toiminnalle. Erityisesti on haluttu korostaa käyttäjän näkökulmaa: uusien sähköisten palveluiden pitäisi olla turvallisia ja riittävän helppoja käyttää.

Liikasen mielestä Euroopassa pitää nyt investoida paljon ja nopeasti niihin asioihin, joissa vielä olemme Yhdysvaltoja jäljessä, eli Internet-käyttötiheyden ja sähköisen kaupan lisäämiseen.

-Mitä enemmän käyttäjiä saadaan tietoverkkojen piiriin, sitä enemmän niissä voidaan tarjota myös palveluita, Liikanen sanoi. Eurooppalaisilla on jo etulyöntiasema matkapuhelimissa ja digiviestinnässä. Kun ne yhdistetään Internetiin, Euroopalla on hyvät mahdollisuudet nousta sähköisen kaupankäynnin kärkeen.

Koko telealalla on edelleen menossa melkoinen myllerrys. Liikanen veikkasi, että uutisia isoista fuusioista ja yritysostoista nähdään lähikuukausina vielä lisää. Myös eurooppalaisilla teleyhtiöillä pitää komissaarin mielestä olla oikeus kasvaa maailmanlaajuisiksi toimijoiksi. Samalla lainsäädännöllä on kuitenkin varmistettava, että aito kilpailu säilyy eikä kuluttajien etu kärsi.

Liikanen uskoo tilaa löytyvän myös pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka etsivät uusia markkinarakoja varsinkin ohjelmisto- ja sisältötuotannossa. Ohjelmistoteollisuuden puolella komissaari kertoi seuraavansa mielenkiinnolla kehitystä, jossa Linuxin kaltaiset avoimet käyttöjärjestelmät valtaavat asemia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.