Mainos

EU kaavailee direktiiviä yhteistoimintamenettelystä

EU aikoo tuoda käsittelyyn direktiivin, joka ulottaisi yhteistoimintamenettelyt entistä pienempiin yrityksiin koko Euroopan unionin tasolla. Yhteistoiminnan muodoista olisivat voineet päättää myös työmarkkinoiden Eurooppa-elimet, mutta kun ne eivät päässeet tulokseen, komissio ratkaisee asian direktiivillä.

Euroopan Unioni on säätämässä uuden, kattavan direktiivin tiedottamisesta je neuvottelemisesta yrityksissä kansallisella tasolla. Ilmeisesti ensi viikolla annettava direktiiviehdotus on monelta osin Suomen nykyistä lainsäädäntöä tiukempi.

EU:n komissio otti asiassa ohjat käsiinsä, kun Eurooppa-tason työntekijä- ja työnantajajärjestöt eivät päässeet neuvotteluissaan minkäänlaiseen ratkaisuun. Erityisesti työnantajat ovat olleet haluttomia edes neuvottelemaan.

Mikäli luonnoksen mukainen EU-direktiivi hyväksytään, se edellyttäisi YT-lain muuttamista myös Suomessa. Erityisesti esitykseen sisältyvä yhteistoimintamenettelyn ulottaminen aiempaa pienempiin yrityksiin jakaa mielipiteitä.

Merkittävin muutos Suomessa olisi se, että työntekijän työsuhteen päättämisessä lakia rikkonut työnantaja voisi joutua perumaan irtisanomisen. Nykyisin työnantaja voidaan tuomita vain korvauksiin. Komission kaavailema yt-menettely koskisi kaikkia vähintään 20 työntekijän yrityksiä. Suomessa rajana on tällä hetkellä pääsääntöisesti 30 työntekijää.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.