Mainos

EU-joukkojen kokoaminen vie 10 vuotta

Läntisen puolustusliiton Naton eläkkeelle jäänyt kenraali Klaus Naumann varoittaa, että Euroopan unionin tavoite nopean toiminnan joukkojen luomisesta vuoteen 2003 mennessä on liian optimistinen. Naumann arvioi hankkeen toteuttamisen kestävän vuosikymmenen. Naumann puhui tänään Brysselissä puolustusministerien ja sotilasasiantuntijoiden symposiumissa, jossa pohdittiin EU:n hanketta joukkojen luomisesta kriisinhallintatehtäviä varten.

-Epäilen vahvasti vuotta 2003 ja vastaukseni on pikemminkin ei kuin kyllä, Naumann kommentoi aikataulua. Saksalainen Naumann oli Naton sotilaskomitean puheenjohtaja Kosovon sodan aikana. EU-maiden johtajat sopivat Helsingin huippukokouksessa viime joulukuussa luovansa 50 000-60 000 miehen vahvuiset joukot vastaamaan lähinnä rauhanturvaamisesta ja pelastustehtävistä. Joukot pitäisi saada kokoon 60 päivässä ja niitä on voitava pitää yllä vähintään vuosi. Käytännössä miehiä tarvitaan kolminkertainen määrä, jotta sotilaita voidaan vaihtaa ja vahvuus pitää tavoitellun suuruisena.

Rattaat ilman hevosta


EU sopi aikatauluksi viimeistään 2003, mutta nyt EU on kiirehtinyt tavoitetta puolella vuodella. EU on myös

suunnitellut pitävänsä tämän vuoden lopulla konferenssin, jossa maakohtaisia osuuksia joukkojen vahvuudesta tarkasteltaisiin. Kenraali Naumann epäilee ns. headline-goalin nopeaa täyttämistä. Hänen mielestään konferenssin järjestäminen on sama kuin kokoaisi rattaita ilman hevosta.

-Konferenssi ei tule toteuttamaan Helsingin tavoitetta, Naumann sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan. EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikasta vastaava Javier Solana arvioi samassa symposiumissa, että lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä EU:n on varauduttava kasvattamaan puolustusbudjettejaan. Tilaisuuden osanottajat kuitenkin katsoivat, että puolustusbudjettien kasvattamiseksi ei ole välitöntä tarvetta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.