Mainos

EU-johtajien matkustustietoja löytyi hotellista

Suomalaisten huippupoliitikkojen lentotiedot ja passinnumerot ovat löytyneet prahalaisen hotellin yleisökoneelta EU - USA-huippukokouksen jälkeen. Suomen Tietotoimiston haltuunsa saamassa aineistossa on noin 200 eurooppalaisen kokousosallistujan tiedot.

Tiedostossa komeilevat muun muassa presidentti Tarja Halonen, pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) ja ulkoministeri Alexander Stubb (kok.).

Aineistossa on listattu parinkymmenen Euroopan maan kokousedustajat sekä EU:n johtohenkilöitä. Mukana ovat esimerkiksi Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt ja Tanskan entinen pääministeri Anders Fogh Rasmussen.

Yhdysvaltain ja EU:n huippukokous järjestettiin Prahassa kuun alussa. Tiedot löysi myöhemmin prahalaishotellissa asioinut suomalainen.

EU-puheenjohtajamaa Tšekki pahoitteli vuotoa perjantai-iltana. Hallituksen edustajan mukaan vuoto johtui inhimillisestä virheestä. Tiedot on nyt poistettu koneelta.

Suomessa ministeriölähteestä todettiin, että tiedot vaikuttavat suomalaisten osalta oikeilta, mutta niitä ei kommentoitu tarkemmin.

Suojelupoliisi piti yllättävänä ja huolestuttavanakin, että julkisessa käytössä olevalta koneelta löytyy tällaisia tietoja. Turvallisuusyksikön päällikön Kari Harjun mukaan niiden ei pitäisi olla yleisön saatavilla.

- Turvallisuusjärjestelyt tietoturvapuolella ovat pettäneet, jos näin on tosiaan tapahtunut.

Suojelupoliisi ei kommentoinut listan aitoutta, koska jo pelkkä tietojen vahvistaminen voisi olla turvallisuusriski. Harju arvioi, että listasta keskustellaan Suomessa ja se saattaa johtaa selvitysten pyytämiseen Tšekistä.

Joistakin henkilöistä on listassa mainittu jopa ruokarajoitukset ja -allergiat sekä veriryhmä. Suomalaisista ei allergiatietoja ole, mutta sen sijaan tarkat tiedot lennoista, samoin kuin passinnumerot, on listattu. Listassa on myös suomalaisten turvamiesten nimet, joita ei yleensä julkisuudessa esitellä.

Listalla on yhdeksän suomalaisen nimet; kahden osallistujan tiedot puuttuvat.

Enemmän kiusallista kuin vaarallista

Kari Harju arvioi, ettei kyseessä ole suuri turvallisuusriski. Näin siitä huolimatta, että osa huippukokouksen osallistujia koskevista tiedoista on edelleen käyttökelpoisia.

- Enemmän tämä on kiusallinen kuin konkreettisesti Suomen valtiojohdon turvallisuutta vaarantava asia, Harju sanoo.

Samaa mieltä on valtioneuvoston turvajohtaja Timo Härkönen. Hänen mukaansa lentotiedot ovat kyllä kaivettavissa, jos sellaista tietoa kaipaa.

- Jos turvallisuusviranomaiset saavat selville, että nämä ovat ulkopuolisten tiedossa, sitten arvioidaan, onko tässä joku riski olemassa. Sitten riskin mukaan muutetaan lentosuunnitelmia, jos tarvitaan.

Ministereiden ja presidentin turvallisuus on valtioneuvoston turvallisuusyksikön ja suojelupoliisin vastuulla. Supon mukaan on varsin tavallista, että isojen, kansainvälisten kokousten järjestäjät kokoavat kyseisenkaltaisia listoja.

Valtioneuvoston turvajohtaja Timo Härkösen mukaan vastuu sotkusta on paikallisilla viranomaisilla. Härkönen ei usko, että suomalaisten omia turvajärjestelyjä tarvitsee muuttaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.