EU-johtajat saavuttivat ilmastosovun

Kasvihuonekaasujen vähentämisestä sopu 1:31

EU-johtajat ovat sopineet kasvihuonepäästöjen vähentämisestä vähintään 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Lähtötasona käytetään vuotta 1990.  

Tavoite on sitova, ja se on tarkoitus jakaa myöhemmin maakohtaisesti.

Päästöjä pyritään leikkaamaan kahden ohjauskeinon avulla. Uusiutuvan energian osuus kaikesta energiankäytöstä nostetaan vähintään 27 prosenttiin. EU-maat voivat päättää uusiutuvien lisäämisestä parhaaksi katsomallaan tavalla.  

Lisäksi energiatehokkuutta päätettiin parantaa vähintään 27 prosentilla. Energiatehokkuutta koskeva tavoite on ohjeellinen, eikä se sido jäsenmaita.  

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mielestä paketissa on monta hyvää elementtiä Suomelle. Stubb kehui etenkin mallia, jolla päästöjä on tarkoitus vähentää liikenteessä, maataloudessa ja rakennusten lämmityksessä. Stubbin mukaan taakka jakaantuu vastedes reilummin jäsenmaiden välillä.

Suomi kärsii nykymallista, jossa pienet ja rikkaat maat joutuvat kantamaan isoimman taakan. Tähän asti Itä-Euroopan maat ovat saaneet käytännössä lisätä kasvihuonepäästöjään. Uudessa mallissa myös köyhempien maiden on leikattava päästöjä.

–Jos oltaisi jatkettu vanhalla mallilla, se olisi tullut Suomelle kalliiksi, Stubb sanoo.

Stubbin mielestä ilmastopaketti antaa EU:lle hyvät lähtöasetelmat kansainväliseen ilmastokokoukseen, joka pidetään Pariisissa reilun vuoden kuluttua. Myös yritykset tarvitsevat selkeät linjaukset politiikan suunnasta, jotta ne voivat suunnitella investointejaan.

Kokous jatkuu taloudella

EU-maiden huippukokous jatkuu aamulla talouskysymyksillä. Tarkoituksena on käydä keskustelua myös euromaiden kokoonpanolla.  

EU on ottanut Italian ja Ranskan talousongelmat erityissyyniin. Komission on ennakoitu hylkäävän maiden budjettisuunnitelmat, elleivät maat sitoudu noudattamaan paremmin unionin taloussääntöjä.

Italian hallitus julkisti eilen talouskomissaari Jyrki Kataisen (kok.) lähettämän kirjeen, jossa Italialta vaaditaan lisäselvityksiä maan rakenteellisen budjettivajeen paikkaamiseksi. Kataisen mukaan Italian budjettisuunnitelma rikkoo EU:n sääntöjä, koska rakenteellista alijäämää ei vähennetä riittävän nopeasti.

Komission on päätettävä ensi viikon loppuun mennessä, vaatiiko se Italialta ja Ranskalta uusia suunnitelmia. Koskaan aiemmin EU ei ole hylännyt kansallisia 



Lue myös:

    Uusimmat