EU-johtajat ruotivat Venäjän ja Ukrainan talousongelmia

EU-maiden johtajat kokoontuvat tänään Brysseliin potkimaan liikkeelle Euroopan talouskasvua. Tarkoituksena on ruotia myös Venäjän talousmyllerrystä ja Ukrainan kriisiä.  

EU ei aio muuttaa pakotelinjaansa Venäjää vastaan. Yhdysvallat puolestaan on hyväksymässä lain, joka mahdollistaa Venäjä-pakotteiden laajentamisen.  

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on aiemmin vastustanut lakia, koska hän on halunnut edetä linjassa EU:n kanssa. Yhdysvallat on yleensä kiristänyt pakoteruuviaan vasta EU:n jälkeen.  

EU:n virkamieslähteiden mukaan Obama joutuu muuttamaan käytäntöä kotimaisen paineen takia. Yhdysvaltain kongressi hyväksyi lisäpakotteet mahdollistavan lain viikonloppuna.  

EU-johtajien huippukokous alkaa myöhään iltapäivällä Euroopan taloustilannetta koskevalla keskustelulla. Komissio haluaa EU-mailta poliittisen tuen kasvupaketilleen, jolla yritetään vauhdittaa investointeja ja työllisyyttä.  

Itä-Euroopan maiden mielestä kasvupaketista pitäisi korvamerkitä investointeja kullekin jäsenmaalle. Ajatus sotii komission suunnitelmaa vastaan, sillä hankkeiden rahoittaminen poliittisin perustein söisi uuden investointirahaston uskottavuutta.  

Ukraina-apu edellyttää uudistuksia

Huippukokous jatkuu illalla Venäjän taloustilannetta ja Ukrainan talousapua koskevalla keskustelulla. Ukraina huojuu konkurssin partaalla, ja Venäjän myllerrys pahentaa maan rahahuolia entisestään.  

EU-johtajat eivät ole valmiita lisäapuun, ellei Ukraina vie vaadittuja talousuudistuksia eteenpäin. Toistaiseksi Ukraina ei ole tässä onnistunut. EU on tähän mennessä myöntänyt Ukrainalle tukea 1,6 miljardia euroa. Maan rahoittaminen on ollut pitkälti Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vastuulla.  

Suomea huippukokouksessa edustaa pääministeri Alexander Stubb (kok.). Kokousta johtaa ensi kertaa puolalainen Donald Tusk, joka aloitti Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana tämän kuun alussa.  
Tusk haluaa tuulettaa vanhoja toimintamalleja ja pyrkii ensi töikseen eroon aamuyöhön venyvistä istunnoista.

Tavoitteena on, että neuvottelut saataisiin päätökseen torstaina ennen puoltayötä eikä kokouspöytään tarvitsisi palata perjantaina lainkaan.  

Lue myös:

    Uusimmat