Mainos

EU-johtajat riemuissaan ilmastosovusta

EU-maat ovat sopineet laajasta ilmastopaketista, jolla leikataan hiilidioksidipäästöjä sekä lisätään uusiutuvaa energiaa. Valtiojohtajat sopivat asiasta yksimielisesti huippukokouksessa Brysselissä.

Sekä puheenjohtaja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy että Suomen pääministeri Matti Vanhanen luonnehtivat ilmastopäätöstä tuoreeltaan historialliseksi.

Sarkozy muistutti, ettei yksikään toinen maanosa ole sopinut vastaavista sitovista päästövähennyksistä. Hän painotti, ettei nykyistä talouskriisiä saa käyttää tekosyynä ilmastotavoitteista luopumiseen.

Vanhanen myönsi, että ilmastosopu nostaa kuluttajien sähkön hintaa. Tämä on kuitenkin hänen mielestään pitkällä aikavälillä parempi vaihtoehto kuin ilmastonmuutos.

EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso vetosi osaltaan Yhdysvaltojen uuteen hallintoon, jotta myös amerikkalaiset lähtisivät nyt mukaan ilmastotalkoisiin. Neuvottelut kansainvälisestä ilmastosopimuksesta käynnistyvät ensi vuonna.

EU itse tavoittelee viidenneksen leikkausta hiilidioksidipäästöihin vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Monimutkaista lakipakettia muokattiin kuitenkin vaikeissa neuvotteluissa niin, että se sisältää useita poikkeuksia sekä eri jäsenmaille että eri teollisuudenaloille.

Esimerkiksi osa teollisuudesta saa jatkossakin hiilidioksidin päästöoikeudet ilmaiseksi sen sijaan, että niistä pitäisi maksaa markkinahinta.

Kriitikkojen mukaan monet poikkeukset uhkaavat vesittää kokonaistavoitteen. Esimerkiksi ympäristöjärjestö Greenpeace ilmaisi heti tyytymättömyytensä sopuun.

(MTV3-STT)

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.