Mainos

EU-johtajat: Ongelmapankeille rahoitusta

Eurovaluutan jäsenmaat ovat sopineet Pariisissa laajoista pankkien ja lainamarkkinoiden tukitoimista.

Puheenjohtajamaa Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy kertoi toimien yksityiskohdista, joihin kuuluu pankkien välisten lainojen takaaminen sekä kansallinen rahallinen tuki niille pankeille, jotka rahaa tarvitsevat. Näin pyritään parantamaan pankkien välistä luottamusta ja saamaan vauhtia markkinoille.

Saksan liittokansleri Angela Merkel vahvisti kokouksen jälkeen, että Saksa kertoo pankkiensa pelastussuunitelmasta huomenna.

- Teemme tämän yhdessä Ranskan kanssa, Merkel sanoi.

Hän kuvasi euromaiden johtajien hyväksymää suunnitelmaa työkalupakiksi, josta maat voivat valita sopivat toimet. Merkel korosti, että kyse ei ole avoimesta piikistä pankeille, koska tuelle asetetaan ehtoja.

Myös Suomi on valmis tarvittaessa takaamaan pankkien väliset lainat luottokriisin helpottamiseksi. Pääministeri Matti Vanhasen mukaan näin tuetaan euromaiden yhteistä linjaa.

Pariisin hätäkokouksen tarkoitus on palauttaa luottamusta rahoitusmarkkinoihin ennen ensimmäisten pörssien aukeamista yöllä. Viime viikolla pörssit syöksyivät paniikkitunnelmissa historiallisen jyrkästi.

Suomessa oli herännyt viime päivinä huolta siitä, että suomalaiset joutuisivat tukemaan muiden maiden pankkeja, jotka ovat ottaneet liian suuria riskejä markkinoilla.

Vanhanen kuitenkin toisti ennen kokousta lupauksensa siitä, että suomalaiset veronmaksajat eivät joudu muiden maiden pankkien luottotappioiden maksumiehiksi, edes Euroopan keskuspankin kautta.

- En tiedä mistä tämä pelko on syntynyt. Jos jossain maassa syntyy tappioita, niin ei Suomi joudu sitä maksamaan, vaan se maa itse, Vanhanen vakuutaa.

Vaikka Suomen pankit ovat toistaiseksi säästyneet ongelmilta, Vanhanen myöntää, ettei suomalainen rahoitusjärjestelmä ole immuuni maailman tapahtumille.

Siten Suomikin varautuu tukemaan pankkeja tarvittaessa.

- Varaudumme ilman muuta samanlaiseen toimenpidekokonaisuuteen, vaikka emme niitä instrumentteja ottaisi käyttöön. Se on osa yhteistä eurooppalaista varautumista.

Suomi aikoo pitää kokouksesta tiiviisti yhteyttä etenkin Ruotsiin, jota ei euroalueen ulkopuolisena maana ollut kutsuttu mukaan.

Vanhanen aikoo kertoa kokouksessa Suomen kokemuksia 1990-luvun pankkikriisistä. Tärkein oppi on se, että EU-maiden on syytä varautua turvaamaan pankkiensa vakavaraisuutta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.