Mainos

EU-johtajat kokoontuivat Cardiffiin

Eu-maiden johtajien kaksipäiväinen huippukokous alkoi tänään Walesin Cardiffissa. Ensimmäisessä istunnossa oli aiheena työllisyys, talouspolitiikan suuntaviivat ja sisämarkkinoiden kehittäminen.

Lounaalla nousevat esille vaikeammat kiistakysymykset; muun muassa Saksan odotetaan ottavan esille nettomaksuosuutensa, ja vaativan niihin alennusta. Esille tulee myös kysymys uuden hallitustenvälisen konferenssin pitämisestä.

Päivän aluksi pohjoismaiset pääministerit pitivät perinteisen yhteisen aamiaisensa. Keskusteluissa olivat esillä Kosovon tilanne, sekä neuvottelut Norjan ja Islannin osallistumisesta Schengen-sopimuksen hallintoon ja päätöksentekoon. Neuvotteluiden aloittaminen EU:n ja kahden pohjoismaan välillä on viivästynyt, sillä Ranskalla on ollut periaatteellisia vastalauseita, eikä se ole halunnut EU:n ulkopuolisten maiden osallistuvan kokouksiin. Ranskan odotetaan kuitenkin taipuvan, jotta neuvottelut pääsevät kesällä käyntiin.

Sekä Ruotsin pääministeri Göran Persson että Tanskan pääministeri Poul Nyrup Rasmussen ovat kokouksen edellä ilmoittaneet aikovansa keskustelussa puuttua EU-parlamentaarikkojen palkkoihin ja kulukorvauksiin. Istunnon aluksi johtajat keskustelivatkin EU-parlamentin puhemiehen, Jose Maria Gil-Robles Gil-Delgadon kanssa.

Puheenjohtaja, Britannian pääministeri Tony Blair otti osanottajat vastaan leveästi hymyillen. Saapuvia johtajia tervehti myös pari luokallista koululapsia, jotka tarmokkaasti hurrasivat kaikille vieraille.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.