Mainos

EU jo tutkinut Nesteen ja IVO:n fuusiota

Euroopan unionin kilpailuviranomaiset ovat jo alustavasti selvittäneet, liittyykö Nesteen ja Imatran Voiman mahdolliseen yhdistymiseen kilpailua vääristäviä tekijöitä. Kilpailuasioista vastaavan komissaarin Karel van Miertin mukaan ei ole poissuljettua, että ratkaisuun voi liittyä joitakin tällaisia elementtejä.

Suomessa vieraileva van Miert otti tänään varovaisin sanakääntein kantaa mahdolliseen Nesteen ja IVO:n fuusioon.
-Jos yhtiöiden rakennejärjestelyissä päädytään tällaiseen ratkaisuun, EU:n kilpailuviranomaiset tutkivat hyvin todennäköisesti asiaa tarkemmin, van Miert sanoi viitaten Nesteen ja IVOn vahvaan asemaan sähkö- ja kaasumarkkinoilla.

Komissaari korosti, ettei EU:n komissio periaatteessa vastusta energia-alan järjestelyjä. Hänen mukaansa uudet omistusjärjestelyt ovat nykyään jopa luonnollisia, kun monet Euroopan maat ovat vapauttamassa sähkömarkkinoitaan.

Myös Alkon monopoli mietityttää

EU:n komissio on huolestunut Suomen alkoholin vähittäismyynnin monopolista. van Miert pitää kiistaa alkoholin vähittäismyynnistä Suomen ja komission suurimpana kilpailualan ongelmana. Van Miertin mukaan komissio on saanut valituksia eurooppalaisyrityksiltä, jotka ovat kokeneet tulleensa väärin kohdelluiksi.

Kesäkauppaan ei viini vielä näillä helteillä tule, vaikka tuomioistuin kaataisikin komission hyväksymän monopolin. Suomi varautuu ensin tarkistamaan Alkon monopolipolitiikkaa niin, ettei kukaan voi valittaa kotimaisten tuotteiden suosimisesta. Mutta se ei ehkä riitä kilpailun vapautta valvovalle tuomioistuimelle.
(STT-MTV3/Merja Sundström)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.