Mainos

EU jatkaa Serbian vastaisia pakotteita

EU:n huippukokous on päättänyt Lissabonissa jatkaa Serbian vastaisia pakotteitaan.

Jugoslavian johtoa painostetaan edelleen, mutta pakotteiden painopistettä muuttaen. Muun muassa lentokieltoa on lievennetty, samaan aikaan kun finanssisanktioita tiukennetaan. Euroopan Unioni aikoo jatkaa Serbian vastaisia pakotteitaan niin kauan kuin Slobodan Milosevic pysyy Jugoslavian presidenttinä. Milosevicia on syytetty sotarikoksista.

Sodan loppumisen vuosipäivä

Kosovossa on tänään vietetty sodan loppumisen vuosipäivää. Jugoslavian viranomaiset ovat järjestäneet ympäri maata tapahtumia, joiden tarkoituksena oli muistaa "isänmaan sankarillista puolustusta". Muun muassa kouluissa opettajat pitivät oppilaille lyhyet, sotaa käsittelevät puheet. "Maaliskuun 24. päivä tulee jäämään historiaan päivänä, jolloin Serbia - pieni mutta rohkea maa - näytti maailmalle, että voima ja sotilasmahti eivät voi nujertaa ihmisten arvokkuutta ja vapautta", hallituksen Politika-lehti uhosi tänään.

Opposition mielestä ei syytä juhlaan


Yhteensä noin 5 000 ihmisen, joista suurin osa oli hallituksen tukijoita, arveltiin perjantaina osallistuneen mielenilmauksiin eri puolilla Jugoslaviaa. Luvut olivat melkoinen pettymys, sillä viranomaiset odottivat noin 100 000 mielenosoittajaa. Jotkut mielenosoittajat kantoivat Slobodan Milosevicia ylistäviä kylttejä, joissa julistettiin: "Slobo, Jumala on valinnut sinut puolustamaan serbejä". Serbian oppositio totesi tänään, että mielenilmaukset osoittivat huonoa makua maalta, joka kärsi sodassa valtavia tappioita. "Tappiota voivat juhlia ainoastaan ne, jotka eivät vielä ole saaneet tarpeekseen tämän köyhän kansakunnan kuolemasta ja kärsimyksestä", totesi oppositiossa oleva Serbian Uudistuspuolue.

Vaikka jo vuosi on kulunut ilmasodan päättymisestä, presidentti Slobodan Milosevic on edelleen vallassa. Huolimatta taloudellisten ja poliittisten rakenteiden rapistumisesta, oppositio ei ole onnistunut kampeamaan häntä ulos.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.