EU-jäsenyys häämöttää Romanialle ja Bulgarialle 2007

EU-komission mukaan Bulgaria ja Romania voivat liittyä unionin jäseniksi 2007, jos ne jatkavat vaadittuja uudistuksia. Etenkin Bulgaria saa EU:lta tiukat vaateet, että sen on saatava oikeuslaitoksensa kuntoon ja pantava järjestäytynyt rikollisuus kuriin.

Bulgaria ja Romania voivat liittyä Euroopan unioniin ensi vuoden alussa, mikäli ne jatkavat niiltä vaadittuja uudistuksia. Lopullinen päätös liittymisajankohdasta tehdään kuitenkin vasta syksyllä Suomen puheenjohtajakaudella.

Komissio aikoo arvioida lokakuun alkuun mennessä, onko liittymistä syytä siirtää vielä vuodella eteenpäin.

- Bulgaria ja Romania voivat liittyä tammikuussa 2007, jos ne osoittavat tarpeeksi lujuutta, tahtoa ja tuloksia nykyisten puutteiden korjaamiseksi, sanoi laajentumiskomissaari Olli Rehn EU-parlamentille.

- Tavoitteemme on toivottaa Bulgaria ja Romania jäseniksi 2007, mutta velvollisuutemme on varmistaa, että kun ne liittyvät, ne todella täyttävät liittymisehdot.

Komissio julkaisi odotetun raporttinsa maiden edistymisestä Strasbourgissa. Romanialta ja Bulgarialta odotetaan lisäuudistuksia etenkin oikeus- ja sisäasioissa. Varsinkin Bulgarian oikeusjärjestelmän heikkous sekä järjestäytynyt rikollisuus on huolettanut komissiota.

Rehn matkusti komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroson kanssa Strasbourgista suoraan Romaniaan ja Bulgariaan selvittämään hallituksille komission näkemyksiä.

"Komission viesti rohkaiseva"

Bulgarian ja Romanian mukaan Euroopan komission niille lähettämä viesti oli rohkaiseva ja kannustava.

Bulgarian pääministeri Sergej Stanishev sanoi televisiopuheessa, että Bulgaria aikoo kaksinkertaistaa yrityksensä päästä EU:n vaatimiin tavoitteisiin. Hänen mukaansa komission raportti oli kannustava.

- Se antaa meille itsevarmuutta siitä, että uudistusten suunta ja nopeus ovat oikeita.

Hän muistutti kuitenkin, että monet uudistukset ovat vielä edessä. Samaa sanoi Romanian oikeusministeri Monica Macovei omassa lausunnossaan. Hänen mukaansa komission raportti oli tarkka ja osoitti Romanian oikeusjärjestelmässä ja korruption vastaisessa taistelussa saavuttamien parannusten tärkeyden.

Romanian pääministeri Calin Tariceanu vakuutti maan jatkavan taistelua korruptiota vastaan ja tähtäävän EU-jäsenyyteen vuonna 2007.

Jäsenyyden lykkäys epätodennäköistä

EU-sopimusten mukaan maakaksikko liittyy ensi vuoden alussa, ellei toisin erikseen päätetä. Todennäköisyys sille, että jäsenyys siirtyisi vuodella on käytännössä varsin pieni. Bulgarian jäsenyyden siirtäminen vaatisi nykyisten jäsenmaiden yksimielisyyden. Koska monet hallitukset näyttävät suosivan nopeaa jäsenyyttä, vaikuttaa yksimielisyyden löytyminen hyvin vaikealta.

Romanian jäsenyys voitaisiin lykätä määräenemmistöllä tietyin ehdoin. Maa on kuitenkin komission nykyarvioissa Bulgariaa edistyneempi. Siksi Romanian jäsenyyttä olisi vaikeaa lykätä ellei Bulgarialle tehdä samoin.

Esimerkiksi Ranskan tiedetään tukevan lujasti Romaniaa muun muassa siksi, että maa kuuluu löyhään ranskan kieltä käyttävien maiden yhteisöön.

Komissio tietää jäsenmaiden kannat, eikä sen vuoksi suosittele lykkäystä ellei ole varma kantansa läpimenosta.

- Teoriassa lykkäys on syksyllä yhä mahdollista, käytännössä ei, itävaltainen europarlamentaarikko Othmar Karas kuvasi tilannetta toimittajille.

Paljon ongelmia

Joka tapauksessa kaksikon jäsenyyttä voidaan siirtää vain vuodella. Maat liittyvät unioniin viimeistään vuonna 2008, olivatpa ne valmiita tai ei.

Jos maat eivät silloinkaan täytä kaikkia ehtoja, EU voi liittää maiden jäsenyyteen erillisiä turvalausekkeita. Maat voidaan esimerkiksi rajata väliaikaisesti unionin rikos- ja poliisiyhteistyön ulkopuolelle, mitä pidetään nykytilanteessa varsin todennäköisenä.

Komission mukaan todella vakavien ongelmien määrä maissa on kuitenkin vähentynyt selvästi viimeisen vuoden aikana. Osa jäljellä olevista ongelmista on teknisiä, ja ne liittyvät elintarviketurvallisuuden tai tilinpidon kaltaisiin kysymyksiin. Osa huolista kohdistuu kuitenkin demokratian peruskysymyksiin kuten perusoikeuksiin sekä oikeusjärjestelmän toimivuuteen.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat