Mainos

EU ja Yhdysvallat törmäyskurssilla Balin neuvotteluissa

Euroopan unionin edustajia ei nähdä Yhdysvaltain kokouksessa, jos Balilla epäonnistutaan.

Yhdysvallat ja EU syyttelivät tänään toisiaan Balilla ilmastoneuvotteluiden turmelemisesta.

EU:n mukaan unionin edustajista ei nähdä vilaustakaan Yhdysvaltojen tammikuuksi kaavailemissa ilmastoneuvotteluissa, jos Balilla ei saada aikaan sopua ennen viikonloppua.

- Jos epäonnistumme Balilla, ei ole mitään mieltä pitää suurten talousalueiden edustajien kokousta Yhdysvalloissa. Jos sopimusta ei saada aikaan Balilla, ei tule tätä kokoustakaan, kiteytti Portugalin ympäristöministeri Humberto Rosa.

Yhdysvallat on sanonut olevansa periaatteessa valmis liittymään uuteen sopimukseen. Se vastustaa kuitenkin tiukasti päästörajojen asettamista neuvottelujen tässä vaiheessa.

EU haluaa Balin "tiekarttaan" maininnan 25-40 prosentin päästöleikkauksista vuoteen 2020 mennessä. Lähtötasona käytettäisiin vuotta 1990. Päästörajat eivät olisi sitovia.

Myönteisiäkin merkkejä oli

Yhdysvaltain ja EU:n edustajien nokittelusta huolimatta Balilla saavutettiin tänään myös pientä edistystä. Neuvottelijat nimittäin pääsivät yhteisymmärrykseen ilmastoteknologian jakamisesta ja ilmastonmuutoksen sopeutumisrahaston perustamisesta.

Sovun tärkeys ei varmasti jäänyt kenellekään muutenkaan epäselväksi, sillä tänään Balille saapui suoraan Nobel-juhlasta Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore, joka puhui kokousväelle.

- Minun maani, Yhdysvallat, on pääasiassa vastuussa siitä, ettei edistystä Balilla ole saavutettu. Me kaikki tiedämme sen. Mutta minun kotimaani ei ole ainoa maa, joka voi varmistaa, että me saavutamme täällä edistystä ja että meillä on toivoa, Gore suomi.

Yhdysvallat kommentoi Goren puhetta heti tuoreeltaan toteamalla lyhyesti, että ex-varapresidentti on väärässä.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.