EU ja Venäjä valmistautuvat vaikeaan huippukokoukseen

Viron patsaskiistan lisäksi muutkin ongelmat varjostavat ensi viikon tapaamista.

Euroopan unioni ja Venäjä kohtaavat toisensa ensi viikolla huippukokouksessa varsin vaikeissa tunnelmissa.

Viron ja Venäjän patsaskiista on luonut viime viikkoina lisää jännitteitä jo valmiiksi ongelmaisiin suhteisiin. Torstain ja perjantain tapaamista varjostavat patsaskiistan ohella lukuisat muutkin erimielisyydet.

Nykytilanteessa onkin erittäin epävarmaa, saavatko osapuolet vieläkään avattua uusia yhteistyöneuvotteluja, joiden pitäisi muun muassa syventää taloussuhteita. Edellinen yritys epäonnistui Suomen EU-puheenjohtajakaudella viime syksynä.

Samarassa Volgan varrella pidettävässä kokouksessa EU:ta edustaa puheenjohtajamaa Saksan liittokansleri Angela Merkel. Lisäksi mukana ovat EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana sekä komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso. Venäjää edustaa presidentti Vladimir Putin.

Merkelin odotetaan nostavan kokouksessa Viron tilanteen esille tavalla tai toisella. Asiasta keskusteltaneen jo maanantaina EU:n ulkoministerien kokouksessa Brysselissä.

Patsaskiistan aikana Venäjä yritti saada EU-maita luopumaan tuesta Virolle. Ulkoministeri Sergei Lavrov lähetti asiasta kirjeen useille EU-maille, myös Suomelle. Puheenjohtajamaa Saksa laatii vastauksen kirjeeseen mahdollisesti jo ennen huippukokousta.

Pitkä lista erimielisyyksiä

Huippukokouksen asialistalla on muitakin herkkiä asioita. Esimerkiksi Venäjän voimakkaat otteet oman oppositionsa mielenosoitusten tukahduttamisessa ovat huolettaneet eurooppalaisia.

Esille nousee varmasti myös Puolan ja Venäjän lihantuontikiista, joka oli syy siihen, ettei yhteistyöneuvotteluja avattu edellisessä huippukokouksessa Helsingissä.

Riitaa ei ole vieläkään ratkaistu, ja Venäjä estää yhä puolalaisen lihantuonnin maahan. Puola pitää kieltoa poliittisena.

Lisäksi Euroopan ja Venäjän välejä on hiertänyt Yhdysvaltain suunnitelma sijoittaa ohjuspuolustuksensa osia Tsekkiin ja Puolaan. Presidentti Vladimir Putin on jopa uhkaillut Venäjän vetäytyvän vastatoimena tavanomaisia aseita rajoittavasta tae-sopimuksesta.

EU ja Venäjä ovat myös eri linjoilla Kosovon itsenäistymisestä, jota Venäjä vastustaa.

- Tässä on kieltämättä nyt tällä hetkellä aika paljon ongelmia Venäjän kanssa, EU-suurlähettiläs Eikka Kosonen myönsi perjantaina toimittajatapaamisessa Helsingissä.

Hänen mielestään huippukokous tarjoaa kuitenkin hyvän tilaisuuden käydä eri asioita läpi.

Kun listaan lisätään vielä Euroopan riippuvuus Venäjän energiasta ja Venäjän kasvanut halu käyttää energiavarojaan politiikan välineenä, näyttää vaikeiden asioiden lista kokouksen alla lähes uuvuttavan pitkältä.

EU:n etuna huippukokouksessa voi kuitenkin olla, että unionia edustavalla Saksalla on perinteisesti ollut tiiviit kahdenväliset suhteet Venäjään. Tämä voi osaltaan lieventää neuvotteluilmapiiriä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat