Mainos

EU ja Venäjä tekivät sovinnon

Euroopan unioni on palannut selvästi sopulinjalle Venäjän kanssa tänään pidetyssä huippukokouksessa.

Sekä EU-puheenjohtaja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy että Venäjän presidentti Dmitri Medvedev vakuuttivat yhteistyöhaluaan pari tuntia kestäneiden neuvottelujen päätteeksi. Samalla EU ja Venäjä yrittivät päästä suhteissaan edes osittain Georgian kriisin aiheuttamien näkemyserojen ohi.

- Meidän yhteinen etumme on työskennellä yhdessä, Sarkozy painotti.

Hän luonnehti Nizzassa pidettyä tapaamista "erittäin hyödylliseksi" sekä "hyvin rehelliseksi".

Medvedev puolestaan lupasi, että Venäjä on valmis keskustelemaan EU:n kanssa vaikeimmistakin asioista. Hän myös kiitti henkilökohtaisesti Sarkozya tämän elokuisesta panoksesta Georgian kriisi ratkaisemiseksi.

- EU näytteli erittäin rakentavaa roolia oikealla hetkellä, Medvedev kehui Sarkozyn tulitaukosopimusta.

Vielä aiemmin syksyllä EU-maat painottivat, ettei yhteistyö Venäjän kanssa voi jatkua tavalliseen tapaan Georgian kriisin jälkeen.

Tänään tunnelma kahden presidentin lehdistötilaisuudessa oli kuitenkin jopa sopuisampi kuin Venäjän edellisen presidentin Vladimir Putinin aikoihin. Putin käytti EU-tapaamisissa usein kärjekästäkin kieltä, nyt sekä Sarkozy että Medvedev asettelivat sanansa varoen.

EU ja Venäjä vahvistivat myös jatkavansa neuvotteluja uudesta yhteistyösopimuksesta. Unioni laittoi neuvottelut lyhyelle tauolle Georgian kriisin vuoksi, mutta päätti jatkaa niitä aiemmin tällä viikolla.

Sarkozy korosti perjantaina moneen otteeseen, että EU:n on hoidettava suhteitaan Venäjään neuvotellen, ei uhkaillen.

- Ei ole heikkoutta neuvotella, päin vastoin.

EU huolissaan venäläisohjuksia

Ilmiselvää kuitenkin oli, etteivät EU ja Venäjä ole laisinkaan kaikesta samaa mieltä.

Medvedev teki esimerkiksi selväksi, ettei Venäjä aio perua Georgiasta eroon pyrkivien Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyyden tunnustamista. Lisäksi Venäjä on hänen mukaansa jo toteuttanut kaikki elokuun tulitaukosopimuksen vaatimukset. EU:n mielestä tekemistä riittää vielä.

Sarkozy toisti myös osaltaan EU:n huolen siitä, että Venäjä on uhannut sijoittaa ohjuksia Liettuan ja Puolan välissä sijaitsevalle Kaliningradin alueelle. Uhkaus on ollut Venäjän vastaus Yhdysvaltain ohjuspuolustukselle, jonka osia on määrä sijoittaa Puolaan ja Tshekkiin.

Ohjuskiistaankin yritettiin silti perjantaina hakea jonkinlaista neuvotteluratkaisua. Sarkozy ja Medvedev väläyttivät etenkin erityisen Etyj-huippukokouksen järjestämistä ensi kesänä. Tätä ennen kaikkien tulisi Sarkozyn mielestä osoittaa malttia.

On kuitenkin epäselvää, kuinka Yhdysvallat suhtautuu ajatukseen erillisestä eurooppalaisesta turvallisuuskokouksesta. Yhdysvallat on pitänyt kiinni omasta ohjuskilpihankkeestaan Venäjän vastustuksesta huolimatta ja neuvotellut asiasta lähinnä sotilasliitto Naton, ei EU:n kanssa.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja