Mainos

EU ja Venäjä sovittelevat Jukos-kiistaa

EU:n johtajat keskustelivat tänään Roomassa presidentti Vladimir Putinin kanssa öljyjätti Jukosin tutkinnasta. Unioni perää Venäjältä selvitystä maan lainsäädännöstä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Italian pääministeri Silvio Berlusconi lehdistötilaisuudessa.

Euroopan unionin ja Venäjän johto aloittivat tänään huippukokouksensa Roomassa. EU:n puheenjohtajamaan Italian pääministeri Silvio Berlusconi ja komission puheenjohtaja Romano Prodi tapasivat Venäjän presidentin Vladimir Putinin renessanssihuvilalla Rooman ulkopuolella.

Euroopan unioni on huolissaan öljy-yhtiö Jukosin tapahtumista Venäjällä ja vaatii presidentiltä selvitystä maan lainsäädännöstä.

-Haluamme varmistaa, että lakia on sovellettu oikeudenmukaisesti ja oikeissa mittasuhteissa, sanoi EU-viranomainen uutistoimisto Reutersille.

Kokouksessa on tarkoitus käsitellä myös EU:n ja Venäjän välisiä talouteen, turvallisuuteen ja koulutukseen liittyviä kysymyksiä. Kyseessä on viimeinen EU:n ja Venäjän välinen huippukokous ennen 10 maan liittymistä unioniin toukokuussa.

Jukosin suuromistajan syytesuoja kumottiin Venäjällä

Öljy-yhtiö Jukosin taloussotkujen selvittelyä jatkettiin tänään myös Venäjällä, kun venäläinen tuomioistuin mitätöi Jukosin suuromistajan Vasili Shahnovskin jäsenyyden parlamentin ylähuoneessa. Oikeuden päätöksen myötä Shahnovskin syytesuoja kumoutui.

Shahnovski on edustanut siperialaista Evenkian autonomista aluetta ylähuoneessa eli liitoneuvostossa. Hän erosi äskettäin Jukosin tärkeimmän tytäryhtiön johdosta.

Shahnovskia epäillään laajamittaisesta veronkierrosta samoin kuin yhtiön pidätettyä johtajaa Mihail Hodorkovskia. Shahnovskia vastaan nostettiin viime kuussa syyte veronkierrosta vuosina 1998-2000. Maksamattomia veroja arvioidaan olevan lähes 30 miljoonaa ruplaa eli vajaat miljoona euroa.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

(Seitsemän uutiset 06.11.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.