EU ja Venäjä sopuun yhteistyöstä

EU ja Venäjä ovat päässeet Moskovan huippukokouksessa sopuun uudesta laajasta yhteistyösopimuksesta. Niin sanotussa tiekartassa luodaan tulevaisuuden linjoja taloudesta turvallisuuteen.

EU ja Venäjä ovat sopineet pitkien neuvottelujen jälkeen laajasta yhteistyöohjelmasta huippukokouksessaan Moskovassa. Kaksi vuotta väännetty sopimus on työvoitto molemmille osapuolille, ja sen on tarkoitus syventää olennaisesti EU:n ja Venäjän suhteita.

- Ohjelman toteutus mahdollistaa etenemisen kohti yhtenäistä Eurooppaa, ilman jakolinjoja, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi huippukokouksen jälkeen uutistoimistojen mukaan.

Laaja-alainen ohjelma vahvistaa yhteistyötä sisä- ja oikeusasioiden, ulkoisen turvallisuuden, talouden, ympäristön sekä koulutuksen, kulttuurin ja tutkimuksen aloilla. Käytännössä vain sosiaali- ja terveyskysymykset jäävät sen ulkopuolelle.

Tiekarttana tunnettu hanke luo ennen kaikkea kehykset yhteistyölle, jonka pohjalta käytännön toimista neuvotellaan. Komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso toivoikin tuoreeltaan, että ohjelmaa aletaan toteuttaa pikaisesti.

Viisumiasiat yhä pöydällä

Yhteistyöohjelman muuttaminen käytännön teoiksi voi kuitenkin viedä aikaa erityisesti sisä- ja oikeusasioiden kohdalla.

Esimerkiksi keskeisenä pidetystä viisumikäytäntöjen helpottamisesta ei ole vielä päästy sopimukseen. Tarkoitus on kuitenkin joustavoittaa viisumien myöntämistä puolin ja toisin mahdollisimman nopeasti, mikä merkitsisi suomalaisillekin helpotusta matkustamisessa. Viisumin saamiseksi tarvitsisi esimerkiksi vähemmän asiakirjoja, ja lisäksi viisumien hinta voisi laskea.

EU:n tiukka vaatimus on kuitenkin ollut, että Venäjän on uudistuksen yhteydessä sitouduttava ottamaan takaisin unionin alueelle Venäjältä tulleet laittomat siirtolaiset. Pitkällä aikavälillä tavoitteena on edelleen viisumivapaus alueiden välillä.

Molemmat tarvitsevat toisiaan

Brysselin diplomaattilähteistä arvioitiin tuoreeltaan, että sopimus on osoitus poliittisesta tahdosta parantaa kolhiintuneita suhteita. Suhteet ovat viime aikoina olleet käymistilassa muutenkin kuin viisumikiistojen vuoksi. Esimerkiksi neuvostoajan perintö on kalvanut erityisesti Baltian maiden asennoitumista Venäjään. Lisäksi monet EU-maat ovat olleet huolissaan Venäjän demokratian tilasta.

Venäjä on puolestaan ollut närkästynyt EU:n voimakkaasta tuesta Ukrainan demokratialiikkeelle. Maa ei jatkossakaan haluaisi EU:ta hyörimään alueille, joiden se arvioi kuuluvan omaan vaikutuspiiriinsä.

Samalla molemmat tarvitsevat toisiaan erityisesti maailmanpolitiikassa. EU on esimerkiksi luvannut tukea Venäjän jäsenyyttä Maailman kauppajärjestössä WTO:ssa. Venäjä puolestaan pelasti EU:n diplomaattiselta mahalaskulta hyväksymällä Kioton ilmastosopimuksen viime vuonna. Ilman Venäjää sopimus ei olisi tullut voimaan.

EU:lle suhteet Venäjään ovat tärkeitä myös siksi, että se on yhä riippuvaisempi Venäjän öljy- ja maakaasuvaroista. Tiivistetty yhteistyö energiasektorilla onkin yksi ohjelmaan kirjatuista tavoitteista.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 10.05.2005)

Lue myös:

    Uusimmat