Mainos

EU ja Venäjä sopuun Siperian ylilennoista

Finnair säästää yli 20 miljoonaa euroa vuodessa, kun ylimääräiset maksut poistuvat Venäjän ilmatilan kautta kulkevilta lennoilta.

EU ja Venäjä ovat päässeet sopuun Siperian ylilentojen ehdoista. Ehdoista päästiin sopuun EU-Venäjä-huippukokouksen yhteydessä. Varsinainen sopimus ylilennoista allekirjoitetaan myöhemmin, kun teksti on hyväksytty EU:n ja Venäjän puolesta.

Sopimuksen mukaan kaikki ylimääräiset lentomaksut lakkautetaan 2013 lopussa, minkä jälkeen ylilennoista maksetaan vain normaalit kansainvälisten sopimusten mukaiset maksut. Maksujen on määrä olla jatkossa todellisiin kustannuksiin perustuvia ja läpinäkyviä.

Venäjä vähentää maksuja vuodesta 2010 alkaen. EU on vaatinut, että Venäjä luopuisi ylilentomaksuista vähitellen vuoden 2013 loppuun mennessä. Uusille yhteyksille ei aseteta maksuja.

Kiista liittyy Venäjän WTO-jäsenyyden valmisteluihin. Asialla on suuri merkitys Finnairille, sillä Aasian-liikennettään voimakkaasti kasvattava yhtiö on yksi suurimmista Siperian yli kulkevan reitin käyttäjistä.

Ylilentomaksut perustuvat lentoyhtiöiden ja venäläisen Aeroflotin välisiin kaupallisiin sopimuksiin, jotka asiantuntijoiden mukaan ovat vapaaehtoisia vain muodollisesti. Venäjä on kerännyt maksuilla yli 300 miljoonaa dollaria vuodessa.

Finnairille miljoonien säästö

Finnair säästää yli 20 miljoonaa euroa vuodessa, kun ylimääräiset maksut poistuvat Venäjän ilmatilan kautta kulkevilta lennoilta, arvioi viestintäpäällikkö Taneli Hassisen.

Hassinen kertoo, että tällä hetkellä Finnair maksaa Venäjän ylilennoista vuosittain 30 miljoonaa euroa, joka jakautuu kansainvälisen käytännön mukaiseen 10 miljoonan euron navigointimaksuun sekä Venäjän perimiin ylimääräisiin maksuihin.

20 miljoonan euron ylimääräisten vuotuisten kulujen poistuminen merkitsee yhtä lentoa kohti useiden tuhansien eurojen säästöä, Hassinen arvioi.

Hänen mukaansa Finnair kuuluu lentoyhtiöistä suhteellisesti suurimpiin voittajiin voimakkaasti kasvavan Aasian-liikenteensä vuoksi.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.