Mainos

EU ja USA yrittävät vielä sopia lihakiistan

EU ja Yhdysvallat jatkavat ensi maanantaina neuvotteluja kiistellyistä lihan tarkastuksista. Kumpikin osapuoli ilmoittaa pyrkivänsä ratkaisemaan erimielisyydet neuvottelemalla, jotta tilanne ei kärjisty kauppariidaksi. Yhdysvallat on jo uhannut estää lihan tuonnin Euroopasta huhtikuun puolivälistä alkaen, jos sovintoa ei saada aikaan. Maahan päästettäisiin lihaa vain Yhdysvaltain viranomaisten hyväksymisiltä tuotantolaitoksilta.

Yhdysvallat on katsonut, että vaatimuksillaan EU todellisuudessa yrittää estää amerikkalaisen lihan pääsyn EU:n markkinoille.

Maatalouskomissaari Franz Fischlerin tiedottaja Gerry Kiely toisti jälleen kerran, että tästä ei ole kyse, vaan EU haluaa vain varmistaa, että kuluttajat saavat varmasti kunnollista lihaa. Hän myös muistutti EU:n sopineen vastaavista tarkastuksista Uuden-Seelannin, Tshekin ja Kanadan kanssa.

Viime vaiheessa neuvotteluja on vaikeuttanut erityisesti kanojen ja muun siipikarjan puhdistaminen tappamisen jälkeen. EU:n sääntöjen mukaan puhdistuksessa voidaan käyttää vain veistä ja kuumaa vettä tai höyryä, ettei lihaan jää kemikaalijäämiä. Myös jäädyttämisessä on eroja.

Neuvottelut piti saada loppuun tämän kuun alkuun mennessä. Viime vaiheessa kiistelyn kohteena olevan amerikkalaisen siipikarjan lihan ja maitotuotteiden tuonnin arvo EU:hun on noin 0,5 miljardia markkaa. Yhdysvaltain boikotilla uhkaaman EU:n lihakaupan arvo on puolestaan noin 1,5 miljardia markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.