Mainos

EU ja USA: Täysi tuki Irakin hallitukselle

Sen sijaan Iranin suunnitelmat jatkaa uraanin rikastamisessa käytettävien laitteiden valmistamista saivat kokousosapuolet ilmaisemaan huolensa yhteisellä julkilausumalla.

Yhdysvallat ja EU ovat huippukokouksessaan luvanneet "täyden ja vankkumattoman" tuen Irakin väliaikaiselle hallitukselle. Irlannissa pidettävässä huippukokouksessa korostettiin myös Irakin velkataakan helpottamista.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush arvioi kokouksen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että Irakia koskevat erimielisyydet Yhdysvaltain ja monien Euroopan maiden välillä ovat ohi. Bush sanoi myös toivovansa, että puolustusliitto Naton jäsenmaat suostuisivat Yhdysvaltain pyyntöön osallistua Irakin turvallisuusjoukkojen kouluttamiseen.

Bush toisti, että Yhdysvaltain armeija pysyy Irakissa "niin kauan kuin se on välttämätöntä". Hänen mukaansa joukot vetäytyvät pois Irakista kuitenkin heti, kun irakilaiset pystyvät vastamaan maansa turvallisuudesta.

Neuvotteluissa keskityttiin myös lukuisiin muihin ulkopoliittisiin kysymyksiin, muun muassa Iranin ydinohjelmaan ja Darfurin tilanteeseen Sudanissa. Yhteisessä julkilausumassa ilmaistiin huoli siitä, että Iran on ilmoittanut jatkavansa uraanin rikastamisessa käytettävien sentrifugien valmistamista. Irania kehotettiin myös harkitsemaan uudelleen päätöstään.

Yhdysvallat ja EU kiinnittivät huomiota lisäksi Darfurin kriisiin ja tuomitsivat arabitaistelijoiden, janjaweedien, väkivaltaisuudet. -Toistamme vaatimuksemme Sudanin hallitukselle, että janjaweedien väkivaltaisuudet lopetetaan, siviilien sekä avustustyöntekijöiden suojelu ja turvallisuus taataan, taistelijat riisutaan aseista ja avustusryhmien esteetön pääsy Darfuriin sallitaan, lausunnossa sanottiin.

Bush patisti EU:ta neuvottelemaan Turkin jäsenyydestä

Bush on myös kehottanut EU:ta aloittamaan jäsenyysneuvottelut Turkin kanssa. -Turkki täyttää EU-jäsenyyden vaatimukset. Unionin tulisi aloittaa neuvottelut, jotka johtavat täyteen jäsenyyteen, Bush sanoi tiedotustilaisuudessa. Pian sen jälkeen hän matkusti Turkkiin Nato-kokoukseen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.