Mainos

EU ja USA sopuun maatalouskaupasta

EU:n komissio on vahvistanut Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen löytäneen ratkaisun maatalouskaupan vapauttamiseen liittyvässä asiassa.

Euroopan unioni ja Yhdysvallat pääsivät tänään Genevessä käydyissä neuvotteluissa "periaatteessa" sopuun maatalouskaupan vapauttamisesta Maailman kauppajärjestön Dohan neuvottelukierroksella, kertoivat kauppapoliittiset lähteet uutistoimistoille.

- Neuvotteluissa on päästy poliittiseen periaateratkaisuun, mutta, ja se on iso mutta, sopimusta pitää vielä hioa, kertoi neuvotteluja lähellä oleva lähde.

EU:n komissio vahvisti Brysselissä ratkaisun syntyneen. Sitä luonnehdittiin puitesopimukseksi.

"Uusi pohjapaperi"

WTO:n yleisneuvoston puheenjohtaja, Uruguayn suurlähettiläs Carlos Perez del Castillo sanoi Euroopan unionin ja Yhdysvaltain kertoneen hänelle sopimuksen synnystä. Eräs toinen kauppaneuvottelija luonnehti sitä neuvottelujen uudeksi pohjapaperiksi.

Neuvotteluja läheltä seuraava EU:n virkamies sanoi uskovansa, että puitesopimus auttaa Cancunin kokousta.

- Mutta todennäköisesti se suututtaa Cairns-ryhmän maita, lisäsi virkamies.

Maataloussovun yksityiskohtia on kauppaneuvottelijoiden mukaan vielä täsmennettävä. Lisäksi sekä Euroopan unionissa että Yhdysvalloissa neuvottelijoiden on saatava sopimukselle poliittinen hyväksyntä.

Ehdotus ei tiettävästi sisällä lukuja siitä, miten maatalouden kotimaisia tukia, vientitukea ja rajasuojaa leikataan.

"Puitteet sisältävät kaikki vientituen muodot"

EU:n ja Yhdysvaltain puitepaperi esiteltiin WTO:n jäsenmaille illansuussa. Kauppapoliitikot pitivät sitä tärkeänä läpimurtona, koska sopimus luo yhteiset puitteet maatalousneuvotteluille. Ilman niitä ei neuvotteluissa ole mahdollista edetä.

Neuvottelulähteiden mukaan puitteet sallivat niin sanottujen sinisten tukien jatkamisen ja sisältävät kaikki vientituen muodot. Maatalousesityksen lisäksi EU, Yhdysvallat ja Kanada tekivät tänään yhteisen esityksen teollisuustullien alentamisesta. Esitys perustuu tullien alentamiseen yksinkertaisen matemaattisen kaavan mukaan. Siihen ei sisälly täsmällisiä lukuja tullien alentamisesta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.