Mainos

EU ja USA sopuun lentotiedoista

Ensi kesään voimassa oleva määräaikainen sopimus ei muuta juuri lainkaan viime kuun lopussa päättynyttä käytäntöä.

EU ja Yhdysvallat ovat päässeet sopuun lentomatkustajien tietojen luovutuksesta. Varhain tänä aamuna aikaan saatu sopimus on määrä hyväksyä virallisesti ensi viikolla.

Ensi heinäkuun loppuun voimassa oleva määräaikainen sopimus ei muuta juuri lainkaan aiempaa, syyskuun lopussa päättynyttä käytäntöä. Yhdysvaltain viranomaisille voidaan luovuttaa yhteensä 34 erilaista tietoa matkustajista, jotka lentävät Euroopasta Yhdysvaltoihin. Vastaava lista oli käytössä aiemminkin.

Listalla ovat muun muassa kaikki ne tiedot, jotka matkaa varatessa annetaan. Niitä ovat esimerkiksi passi-, osoite- ja maksutiedot sekä puhelinnumerot.

Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaavan yksikön asia pitkälti on, kenelle muille viranomaisille matkustajatietoja välitetään. Syyksi riittää terrorismin vastainen sota, jolla tietojen luovutusvaatimusta on kaiken aikaa perusteltu.

Uuden sopimuksen ainoa merkittävä ero on se, että jatkossa lentoyhtiöt syöttävät itse Yhdysvaltain viranomaisille niiden haluamat tiedot.

Vanhan sopimuksen nojalla Yhdysvaltain viranomaisilla oli suora pääsy lentoyhtiöiden tiedostoihin. Tosiasiassa muutos on ainoastaan kosmeettinen, sillä haluttu informaatio on pakko antaa, mikäli lentoyhtiö aikoo jatkossakin saada koneilleen laskeutumisluvan Yhdysvalloissa.

Eurooppalaisilla lentoyhtiöillä on tiettävästi jo hyvä valmiudet siirtyä uuteen malliin. Myös Finnair on varautunut järjestelmän käyttöön.

EU hehkui tyytyväisyyttä

Luovutussopimus ajautui hetkeksi karille, koska EY-tuomioistuin totesi viime keväänä, että vuonna 2004 sovittu järjestelmä oli laiton. Syy ei ollut sisällössä, vaan lähinnä lakipykälässä, jolle sopimus perustettiin.

Tuomioistuimen mukaan käytäntö tuli lakkauttaa syyskuun loppuun mennessä.

- Tärkeintä oli, että sopimukseton tila voidaan katkaista. Uusi järjestelmä mahdollistaa tietojen annon, mutta niin, että riittävä tietosuojan taso säilyy, luonnehti oikeusministeri Leena Luhtanen tänään Luxemburgissa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

- Oli konkreettinen riski, että pian olisi ajauduttu useisiin kahdenvälisiin sopimuksiin. Se olisi ollut iso uhka turvallisuudelle ja samalla ihmisten tietosuojalle, perusteli puolestaan EU:n komission oikeusasioista vastaava komissaari Franco Frattini.

Hän piti erityisen mainiona neuvottelusaavutuksena sitä, että jatkossa siirrytään tietojen syöttöjärjestelmään, jossa lentoyhtiöt itse antavat vaaditun informaation.

Kaikkien hyväksyttävä

Alunperin ounasteltiin, että EU:n ja Yhdysvaltain neuvottelijoiden neuvottelutulos vahvistetaan jo perjantaina Luxemburgissa EU-maiden oikeusministereiden kokouksessa.

Asian on kuitenkin kierrettävä vielä jäsenmaiden kautta, joten virallinen hyväksyntä jää ensi viikkoon.

Määräaikaiselle sopimukselle ei ilmeisesti tarvita tukea EU-parlamentilta. Vuonna 2004 sovitun tietoluovutuksen vei EY-tuomioistuimeen nimenomaan parlamentti tiukan äänestyksen jälkeen.

Parlamentti perusteli silloin reaktiotaan paljolti ihmisten oikeusturvalla ja henkilösuojalla.

Nyt käydyissä neuvotteluissa EU:n puheenjohtajamaata on edustanut ulkoministeri Erkki Tuomioja. Viimeinen noin yhdeksään tuntiin venynyt vääntö puitiin videolinkin välityksellä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.