Mainos

EU ja USA sopivat pelisäännöistä viisumineuvotteluissa

Euroopan unioni ja Yhdysvallat ovat sopineet pelisäännöistä viisumivapautta koskevissa neuvotteluissa. Sopimuksen mukaan Yhdysvallat voi neuvotella asiasta yksittäisten EU-maiden kanssa samaan aikaan kun käydään EU:n ja Yhdysvaltain neuvotteluja.

EU:n komissio on halunnut unionin neuvottelevan viisumivapaussopimuksesta yhtenäisenä. Rintama on revennyt Viron, Latvian ja Tshekin neuvoteltua Yhdysvaltain kanssa omat sopimuksensa.

Unionin 27 jäsenmaasta 15:llä on voimassa oleva viisumivapaussopimus Yhdysvaltain kanssa. 12 uudesta jäsenmaasta 11:llä ei tällaista sopimusta ole, poikkeuksena vain Slovenia. Myöskään Kreikalla ei ole sopimusta.

Kiistasta neuvoteltiin tänään Sloveniassa. Sisä- ja oikeusasioista vastaavan komissaarin Franco Frattinin mukaan osapuolet pääsivät yksimielisyyteen siitä, mitä on mahdollista tehdä kansallisella tasolla ja mitä ei. Neuvottelut alkavat hänen mukaansa lähipäivinä.

Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Michael Chertoff sanoi, että Yhdysvallat aikoo jatkaa viisumivapaussopimusten solmimista yksittäisten maiden kanssa, kuten Yhdysvaltain laki vaatii. Jokaisen maan on erikseen täytettävä tietyt ehdot, hän korosti.

Kumpikaan osapuoli ei tarkentanut, mitä kuuluu EU:n ja mitä kahdenvälisiin neuvotteluihin.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.