Mainos

EU ja USA sopivat banaanikiistansa

EU ja Yhdysvallat ovat sopineet kahdenvälisiä kauppasuhteita pitkään hiertäneen kiistansa banaanikaupasta.

Kauppakomissaari Pascal Lamy kertoi, että EU:n komissio ja Yhdysvaltain hallitus ovat päässeet sopuun banaanikiistan ratkaisusta.
-Monien vuosien ja monien vaikeuksien jälkeen olemme löytäneet kaikkia osapuolia tyydyttävän ratkaisun, sanoi Lamy Brysselissä. Yhdysvaltain ja EU:n kiista unionin banaanien tuontia koskevista säännöistä on jatkunut vuodesta 1993.

Lamyn mukaan sopimus turvaa Euroopan unionin ja AKT-ryhmään kuuluvien kehitysmaiden banaanintuottajien aseman ja on sopusoinnussa Maailman kauppajärjestön WTO:n sopimusten kanssa. Ryhmään kuuluvilla Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen mailla on kauppapoliittinen erityissuhde EU:n kanssa.

WTO antoi vuonna 1999 EU:n ja Yhdysvaltain kiistassa päätöksen, jolla EU:n banaanien tuontia koskevat määräykset todettiin kauppajärjestön sopimusten vastaisiksi. Lamyn mukaan banaanikiistassa saavutettu sopu merkitsee sitä, että Yhdysvallat lykkää WTO:n päätöksen sallimien pakotteiden voimaanpanoa ja purkaa ne kokonaan, kun sopimus tulee voimaan heinäkuun alussa.

WTO:n päätöksen jälkeen Yhdysvallat ilmoitti toteuttavansa vuositasolla 191 miljoonan dollarin kauppapakotteet unionin vastaan banaanikiistan vuoksi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.