EU ja USA sopivat banaanikiistansa

EU ja Yhdysvallat ovat sopineet kahdenvälisiä kauppasuhteita pitkään hiertäneen kiistansa banaanikaupasta.

Kauppakomissaari Pascal Lamy kertoi, että EU:n komissio ja Yhdysvaltain hallitus ovat päässeet sopuun banaanikiistan ratkaisusta.
-Monien vuosien ja monien vaikeuksien jälkeen olemme löytäneet kaikkia osapuolia tyydyttävän ratkaisun, sanoi Lamy Brysselissä. Yhdysvaltain ja EU:n kiista unionin banaanien tuontia koskevista säännöistä on jatkunut vuodesta 1993.

Lamyn mukaan sopimus turvaa Euroopan unionin ja AKT-ryhmään kuuluvien kehitysmaiden banaanintuottajien aseman ja on sopusoinnussa Maailman kauppajärjestön WTO:n sopimusten kanssa. Ryhmään kuuluvilla Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen mailla on kauppapoliittinen erityissuhde EU:n kanssa.

WTO antoi vuonna 1999 EU:n ja Yhdysvaltain kiistassa päätöksen, jolla EU:n banaanien tuontia koskevat määräykset todettiin kauppajärjestön sopimusten vastaisiksi. Lamyn mukaan banaanikiistassa saavutettu sopu merkitsee sitä, että Yhdysvallat lykkää WTO:n päätöksen sallimien pakotteiden voimaanpanoa ja purkaa ne kokonaan, kun sopimus tulee voimaan heinäkuun alussa.

WTO:n päätöksen jälkeen Yhdysvallat ilmoitti toteuttavansa vuositasolla 191 miljoonan dollarin kauppapakotteet unionin vastaan banaanikiistan vuoksi.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat