Mainos

EU ja USA kiistelevät matkustajatietosopimuksesta

EU ja Yhdysvallat pyrkivät sopuun lentomatkustajien tietojen luovuttamista koskevissa neuvotteluissa, jotta lennot kulkevat häiriöttä. Finnairilta kerrotaan, että ainakin tänään ja huomenna lennot voidaan joka tapauksessa lentää normaalisti.

EU ja Yhdysvallat kiistelevät lentomatkustajien tietojen luovuttamista koskevasta sopimuksesta.

EU-virkamiehet sanoivat illalla, että neuvottelut lentomatkustajien tietojen luovuttamisesta Yhdysvalloille ovat kariutuneet. Myöhemmin EU:n edustajat kuitenkin ilmoittivat, että neuvottelujen on jatkuttava. Sopimukseton tila aiheuttaisi huomattavia ongelmia EU:n ja Yhdysvaltain väliseen lentoliikenteeseen.

Sopimuksettoman tilan aikana kansalliset tietosuojaviranomaiset voisivat aloittaa oikeustoimet jokaista lentoyhtiötä vastaan, joka antaa Yhdysvalloille matkustajatietoja. Yhdysvallat puolestaan on uhannut sakoilla tai jopa lentokiellolla yhtiöitä, jotka eivät toimita matkustajatietoja.

Yhdysvallat on perustellut matkustajatietojen vaatimista terrorismin vastaisella sodalla.

EU on valmistellut uutta sopimusta lentomatkustajien tietojen luovuttamisesta Yhdysvalloille. Uusi sopimus on välttämätön, sillä EY-tuomioistuin totesi edellisen sopimuksen laittomaksi toukokuun lopussa.

"Sopu löydyttävä nopeasti"

EU:n ja Yhdysvaltojen mukaan sopuun on päästävä mahdollisimman nopeasti, jotta lennot kulkevat häiriöttä.

EU:ssa tilannetta selvitellään alkuviikosta, mutta takarajaa sopimuksen syntymiselle ei Yhdysvaltojenkaan taholta ole asetettu.

Yhdysvaltain sisäisestä turvallisuudesta vastaavan ministerin Michael Chertoffin mukaan lentojen odotetaan jatkuvan keskeytyksettä sillä aikaa, kun ratkaisua asiaan haetaan.

Yhdysvallat on lähettänyt EU:lle sopimusluonnoksen. EU:n komissio toteaa lausunnossaan, että sopimuksesta EU:n ja Yhdysvaltain välillä saatetaan päästä yhteisymmärrykseen ensi perjantain ministerikokouksen yhteydessä Luxemburgissa.

Lentoihin tuskin vaikutuksia lähipäivinä

Sopimukseton tila ei kuitenkaan haitanne lentoja EU:sta Yhdysvaltoihin ainakaan pariin päivään. Tämä johtuu siitä, että väliaikaisen sopimuksen mukaan yhdysvaltalaisviranomaisilla on ollut katseluoikeus varausjärjestelmätietoihin kolme vuorokautta eteenpäin.

Myös Finnairilta kerrotaan, että ainakin tänään ja huomenna lennot voidaan joka tapauksessa lentää normaalisti.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.