Mainos

EU ja Turkki valmistelevat jäsenyysneuvotteluja

EU ja Turkki aloittivat tänään viralliset valmistelevat neuvottelut Turkin EU-jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta.

Ulkoministeritasolla pidetyssä kokouksessa edustajat vakuuttivat aloittavansa uudet suhteet Turkin ja EU:n välillä.
-Tämä kokous on hyvä askel eteenpäin kohti Turkin lopullista jäsenyyttä EU:ssa, sanoi unionin nykyisen puheenjohtajamaan Portugalin ulkoministeri Jaime Gama. Turkin ulkoministeri Ismail Cem tähdensi, että Turkin ja EU:n väliset suhteet ovat "takaisin raiteillaan" kolme vuotta kestäneen umpikujakauden jälkeen.

EU torjui kolme vuotta sitten Turkin jäsenhakemuksen, mikä suututti Turkin lopullisesti. Helsingin huippukokouksessa joulukuussa Turkki hyväksyttiin virallisesti hakijaehdokkaaksi.
-Turkille on annettu selvä merkki siitä, että se on matkalla kohti unionin jäsenyyttä ja että menneisyyden virheitä pitää välttää, Cem sanoi. Turkin jäsenyyden tiellä on lukuisia suuria esteitä - mm. se, miten Turkki kohtelee kurdivähemmistöään ja mitä tapahtuu Turkissa voimassaolevalle kuolemantuomiolle.

Gama puolestaan tähdensi, ettei Turkin kanssa käydä vielä jäsenyysneuvotteluja. Kokouksessa perustettiin kahdeksan työryhmää, jotka selvittelevät, millaisia poliittisia, taloudellisia ja humanitaarisia ehtoja Turkin on täytettävä ennen kuin neuvotteluissa voidaan edetä seuraavalle tasolle.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.