Mainos

EU ja Nato varoittivat Jugoslaviaa

EU varoitti tänään Jugoslaviaa sytyttämästä uutta selkkausta alueella Montenegron vuoksi. Samaan aikaan Balkanin maiden johtajat esittivät huolestuneisuutensa lisääntyneestä jännityksestä alueella.

EU ja Balkanin maiden johtajat olivat tänään koolla Budapestissa keskustelemassa Balkanin vakaussopimuksesta ja sen kehityksestä. EU:n ulkopoliittinen johtaja Javier Solana kuvasi kokouksessa Serbiaa alueen "mustaksi aukoksi"

-Toivon kovasti, ettei meidän tarvitsisi nähdä uutta selkkausta alueella, mutta jos konflikti syntyy, vastuussa on (Jugoslavian presidentti Slobodan) Milosevic, siitä ei ole epäilystäkään, Solana sanoi kokouksen päätteeksi.

Tilannetta Balkanilla ovat viime aikoina kiristäneet uudet väkivaltaisuudet Kosovossa sekä Jugoslavian päätös ryhtyä taloudellisiin pakotteisiin Montenegroa vastaan.

Solana sanoi olevansa samaa mieltä kuin sotilasliitto Naton pääsihteeri George Robertson, joka on vaatinut Jugoslaviaa kumoamaan pakotteet. Kokoukseen osallistuneen Robertsonin mukaan Nato seuraa tarkasti ja kasvavan huolestuneisuuden vallitessa tapahtumia Montenegrossa.

Myös Balkanin maiden johtajat ilmaisivat kokouksessa kasvavan huolestuneisuutensa. Unkarin pääministerin Viktor Orbanin mukaan hälyttäviä merkkejä on ilmassa niin Kosovossa kuin Serbian eteläosassakin.

Kroatian pääministeri Ivica Racan tähdensi puolestaan, että Milosevic on osoittanut olevansa jatkuva uhka kaikille Serbian naapurimaille, minkä vuoksi kaikilla Balkanin mailla on syytä olla huolissaan.

Solanan on määrä esitellä Balkania käsittelevä selonteko EU:n ulkoministerikokouksessa maanantaina. Budapestin kokoukseen osallistuivat johtajat Unkarista, Albaniasta, Bosnia-Hertsegovinasta, Bulgariasta, Kroatiasta, Makedoniasta ja Romaniasta.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.