Mainos

EU ja Latinalainen Amerikka tiiviimpään yhteistyöhön

EU:n ja Latinalaisen Amerikan johtajat allekirjoittivat tänään Rio de Janeirossa pidetyn huippukokouksensa päätteeksi yhteisen julistuksen, jolla maat lisäävät keskinäistä yhteistyötään. Julistuksessa keskeisiä aiheita olivat ihmisoikeudet, ympäristökysymykset ja kestävä kehitys.

Kaikkiaan 48 valtion päämiehet allekirjoittivat julistuksen, joka luo suuntaviivat läheisempään yhteistyöhön kaikilla aloilla taloudesta yhteiskunnalliseen tasa-arvoon.

Valtionpäämiehet sopivat kehittävänsä ja edistävänsä suhteita kohti "strategista alueellista kumppanuutta", joka perustuu kansainvälisten lakien ja YK:n peruskirjan noudattamiseen, sekä vahvistamaan demokratiaa, oikeusvaltioperiaatetta, hyvää hallintotapaa ja rauhaa sekä turvallisuutta.

Julistuksessa tähdennettiin myös ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojelua sekä kestävän kehityksen edistämistä. Allekirjoittajat lupautuivat myös työskentelemään yhdessä aseriisunnan puolesta ja aseiden leviämistä vastaan. Samalla he vetosivat kaikkiin valtioihin, jotta ne osallistuisivat henkilömiinojen tuhoamiseen. Huippukokouksen suurin menestys oli eilen, kun EU ja Etelä-Amerikan ns. Mercosur-ryhmän maat sopivat aloittavansa neuvottelut yhteisen vapaakauppa-alueen perustamisesta marraskuussa.

EU-johtajat sopivat lisäksi keskenään, että Balkanin vakaussopimuksen koordinaattoriksi nimitetään Saksan Bobo Hombach ja EU:n Bosnian erityislähettilääksi itävaltalainen Wolfgang Petritsch.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.