Mainos

EU ja Intia laaja-alaisiin kauppaneuvotteluihin

EU ja Intia pyrkivät poistamaan kaupan ja investointien esteitä. EU on jo nyt Intian suurin kauppakumppani.

Intia ja Euroopan unioni ovat päättäneet aloittaa neuvottelut uudesta laaja-alaisesta kauppasopimuksesta. Asiasta kertoi Intian pääministeri Manmohan Singh Helsingissä osapuolten välisen huippukokouksen päätteeksi.

Singh muistutti lehdistötilaisuudessa EU:n olevan Intian suurin kauppakumppani ja yksi suurimmista investoijista. Intian viennistä 22 prosenttia menee EU:hun ja tuonnista runsaat 20 prosenttia tulee unionista.

- Olemme päättäneet aloittaa uudet kauppaneuvottelut. Tämä on merkittävä askel (EU:n ja Intian välisissä suhteissa). Se on myös molempia osapuolia hyödyttävä tilanne, Singh sanoi ja lisäsi olevansa täysin tyytyväinen huippukokouksen tuloksiin.

Neuvottelujen tarkoituksena on poistaa kaupan ja investointien esteitä kahden suuren markkina-alueen väliltä. Minkälainen sopimuksesta aikanaan tulee ja koska, jäi vielä tänään auki.

EU:n ja Intian välinen kauppa

Maailmanpolitiikka mukana

EU:n puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen puolestaan kehui Intian ja EU:n - maailman kahden suurimman demokraattisen toimijan - välisiä suhteita.

- Intia ja EU ovat strategisia kumppaneita. EU on hyvin tyytyväinen erinomaisiin suhteisiinsa Intian kanssa, Vanhanen sanoi.

Myös EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso kiitteli kokouksen tuloksia. Hänen mukaansa kokous tuotti myönteisiä tuloksia.

Talouden lisäksi esillä oli lukuisia maailmanpoliittisia kysymyksiä. Johtajat keskustelivat muun muassa terrorismin vastaisesta taistelusta, turvallisuus- ja energiakysymyksistä sekä ihmisoikeuksista. Esillä olivat Pohjois-Korea, Iran, Libanon, Lähi-itä, Darfur, Burma, listasi Vanhanen.

Myös Venäjään liittyvät kysymykset otettiin keskusteluihin mukaan, ensimmäistä kertaa EU-Intia-huippukokousten historiassa. Venäjä ja Venäjältä saatava energia ovat yksi Suomen puheenjohtajakauden tärkeimmistä aiheista, muistutti Vanhanen.

Huippukokous oli järjestyksessään jo seitsemäs EU:n ja Intian välillä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.