Mainos

EU ja IAEA vaativat Irania keskeyttämään ydinohjelmansa

EU:n päätöslauselma vaatii Irania keskeyttämään uudelleen kaikki ydinpolttoaineen käsittelyyn liittyvät toimintonsa. Samaa mieltä on myös IAEA:n hallintoneuvosto. Iran ei aio keskeyttää ydinohjelmaansa IAEA:n vaatimuksestakaan.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA vaatii Irania keskeyttämään uudelleen kaikki ydinpolttoaineen kehittämiseen liittyvät toimintonsa. Iran ei aio taipua vaatimukseen, jonka 35:tä maata edustava IAEA:n hallintoneuvosto teki yksimielisesti hätäkokouksessaan Wienissä.

-Iran ei aio taipua. Iranista tulee ydinpolttoaineen tuottaja -- vuosikymmenen kuluessa, maan edustaja Cyrus Nasseri sanoi Wienissä.

Maa on toistuvasti torjunut syytökset siitä, että se havittelisi ydinenergiaohjelman varjolla ydinasetta, mitä länsimaat Yhdysvallat etunenässä epäilevät.

Britannia, Ranska ja Saksa kutsuivat IAEA:n päättävän elimen koolle sen jälkeen kun Iran aloitti uudelleen uraanin rikastamiseen tähtäävät työt Isfahanin-laitoksessa. Työt alkoivat maanantaina ja eilen laitoksessa murrettiin IAEA:n tarkastajien asettamia sinettejä.

EU-kolmikko on pyrkinyt ratkomaan Iranin ydinohjelmaa koskevaa kiistaa neuvotteluteitse, mutta vuoropuhelu ajautui vaikeuksiin Iranin peruttua viime marraskuussa antamansa lupauksen jäädyttää ydinhankkeensa neuvottelujen ajaksi.

Jatkoaikaa neuvotteluille

IAEA:n päätös jättää oven avoimeksi jatkoneuvotteluille EU-kolmikon ja Iranin välillä. EU on tarjonnut Iranille tukipakettia vastineeksi siitä, että se luopuisi kiistanalaisesta uraanin rikastamisesta.

IAEA:n hallintoneuvoston päätöksen mukaan järjestön tarkastajien on selvitettävä syyskuun alkuun mennessä, noudattaako Iran ydinsulkusopimusta ja IAEA:n päätöstä. Päätös edellyttää myös kiistanalaisten kohteiden sinetöimistä uudelleen laitoksessa.

-Iran ei hyväksy päätöstä, sillä se ei ole laillinen ja se on myös vastoin ydinsulkusopimusta, Iranin ydinenergialaitoksen varapääjohtaja Mohammad Saidi sanoi.

Ydinsulkusopimuksen jäsenellä Iranilla on oikeus rikastaa uraania rauhanomaisiin tarkoituksiin. Iran muistutti IAEA:n myös tarkkailevan koko ajan töitä Isfahanissa.

Kiistan kiristyminen saattaisi merkitä sen viemistä YK:n turvallisuusneuvoston käsittelyyn, mitä Yhdysvallat on vaatinut aiemmin. Yhdysvaltain IAEA-suurlähettilään Gregory Schulten mielestä tämänpäiväinen päätös osoittaa, että kansainvälinen yhteisö on yksimielisesti päättänyt pyrkiä ohjaamaan Iranin pois "vaaralliselta tieltä, jolla se on".

Eurooppalaisen diplomaatin mukaan päätös oli kaksipäiväisen työn tuloksena syntynyt kompromissi: "tarpeeksi kova amerikkalaisille, mutta jotain, minkä kehitysmaat saattoivat hyväksyä".

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.