Mainos

EU: Israelin neuvoteltava Arafatin kanssa

Euroopan unionin johtajat ovat tänään vedonneet Israeliin, jotta se solmisi uudelleen neuvotteluyhteyden palestiinalaisten presidenttiin Jasser Arafatiin ja palestiinalaishallintoon.

EU-johtajat myös toistivat näkemyksensä, että Arafatin on hajotettava "terroristiverkostot" Hamas ja Jihad. EU-johtajat tähdensivät, että Arafat on demokraattisesti valittu palestiinalaisten edustaja. EU-johtajien mielestä kieltäytyminen neuvottelemasta Arafatin kanssa vaikeuttaisi Lähi-idän rauhanprosessia.

Israel katkaisi suhteensa Afatatiin eilen seurauksena itsemurhaiskuista, joissa kymmeniä israelilaisia on kuollut. Israelin pääministeri Ariel Sharon katsoo, että Arafat on vastuussa iskuista. Israelin puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezer sanoi lehtihaastattelussa Israelin odottavan nyt uuden keskustelukumppanin ilmaantumista.

Lähi-idässä vieraillut EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana kertoi EU-johtajien kokoukselle Laekenissä Belgiassa, että tilanne on nyt pahin kymmeneen vuoteen. EU:n puheenjohtajamaan Belgian ulkoministeri Louis Michel vaati, että Israelin on neuvoteltava Arafatin kanssa. EU pitää Arafatia yhä kumppaninaan Lähi-idän rauhanprosessissa, sanoi Saksan ulkoministeri Joschka Fischer.

Solana Yhdysvaltoihin

EU-johtajat antoivat Solanalle tehtäväksi matkustaa lähipäivinä Yhdysvaltoihin neuvottelemaan siitä, kuinka Lähi-idän rauhanprosessia voitaisiin edistää. Yhdysvaltain Lähi-idän erityislähettilään Anthony Zinnin kerrottiin ilmoittavan piakkoin uusista askelista, joilla voitaisiin katkaista väkivallan kierre.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on vakuuttanut, ettei Yhdysvallat hylkää Lähi-idän rauhanprosessia. Powell kuitenkin vaati, että Arafatin on päästävä eroon Hamasista ja muista palestiinalaisista ääriryhmistä. Yhdysvallat pitää Arafatia yhä palestiinalaisten edustajana.

Hamas ilmoitti tänään Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa, että se aikoo jatkaa kuolemaa tuottavia iskujaan Israeliin.

Peres eri mieltä Sharonin kanssa

Israelin ulkoministeri Shimon Peres on eri mieltä maansa johdon kanssa suhtautumisesta Arafatiin. Peres arveli, että Arafatia vastaan suunnatut toimet vahvistavat hänen asemaansa palestiinalaisten keskuudessa ja alueen muissa maissa sekä Euroopassa. Peres kuitenkin sanoi lehtihaastattelussa tukevansa pääministeriä.

Arafat maksaa nyt Peresin mielestä tekemistään virheistä eli siitä, ettei hän ole pidättänyt äärijärjestöjen jäseniä itsemurhaiskujen jälkeen. Peres varoitti Israelia laajentamasta palestiinalaisiin pyssymiehiin kohdistuvia hyökkäyksiä. -Jos likvidointeja laajennetaan, tulee päivä, jolloin meidät julistetaan sotarikollisiksi, Peres sanoi.

Israel tunkeutui palestiinalaisalueille

Israelin lentokoneet ovat tänään iskeneet, kolmantena perättäisenä iltana, Gazan alueelle. Kohteina olivat Israelin mukaan "vain palestiinalaisten sotilaskohteet". Israelin joukot surmasivat kuusi palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen jäsentä tänään Länsirannalla Nablusin kaupungin lähellä tunkeutuessaan palestiinalaiskyliin pidättämään äärijärjestöjen jäseniksi epäiltyjä. Israelilaiset pidättivät 35 ihmistä.

Israel lähetti panssarivaunuja ja joukkoja ainakin neljään kylään ja kaupunkiin Länsirannalla. Lisäksi armeijan puskutraktorit jyräsivät maan tasalle 15 taloa Khan Yunisissa Gazan kaistalla. Palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen jäsenet kuolivat israelilaisten hyökkäyksessä Länsirannan pohjoisosassa Salfitissa. Israelin armeijan mukaan yksi kuolleista oli Israelin etsimä henkilö.
-Nämä ovat Sharonin hallituksen tekemiä sotarikoksia kansaamme kohtaan, sanoi palestiinalaisministeri Saeb Erekat.

(MTV3-STT-AP-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.