Mainos

EU iloitsee Serbian vaalituloksesta

Kosovon itsenäisyysjulistusta odotetaan lähiviikkoina. Maltillinen Tadic vastustaa Kosovon menetystä, mutta EU arvelee ettei hän aio ryhtyä rajuihin vastatoimiin maakunnan itsenäistymisen vuoksi.

Euroopan unioni helpottui, kun Serbia äänesti EU-myönteisen Boris Tadicin täpärästi uudelle presidenttikaudelle. Samalla käynnistyi kuumeinen veikkailu siitä, milloin Kosovon albaanit julistavat maakunnan itsenäiseksi.

EU:n puheenjohtajamaan Slovenian mukaan Tadicin eilinen voitto heijasteli serbien enemmistön tahtoa liikkua kohti EU-jäsenyyttä. Ulkopoliittinen edustaja Javier Solana oli samoilla linjoilla.

- Haluaisin sanoa, että Eurooppa on tähän tyytyväinen, Solana sanoi Brysselissä.

Täpärä vaalitulos ei kuitenkaan tarkoita, että Serbia noin vain hyväksyisi Kosovon itsenäisyyden. Myös Tadic vastustaa maltillisuudestaan huolimatta Kosovon menetystä. Hän lupasi voittonsa jälkeen, ettei petä maakunnan serbivähemmistöä.

Tuore presidentti on silti selvästi sovittelevampi kuin hänen tappion kärsinyt vastustajansa, kansallismielinen Tomislav Nikolic. EU:ssa on arveltu, ettei Tadic ryhdy rajuihin vastatoimiin Kosovon itsenäistymisen vuoksi.

Myös Kosovossa asuvat serbit näyttivät vaalitulosten mukaan jo uskovan, ettei Tadic aio pitää tiukasti maakunnan puolta. Ennakkotietojen mukaan Tadic olisi saanut Kosovon serbeiltä vain 25 prosenttia äänistä.

Vaikea tilanne serbihallinnolle

Tadic joutuu nyt pohtimaan Kosovon tilannetta yhdessä pääministeri Vojislav Kostunican kanssa, joka on selvästi Tadicia kansallismielisempi.

Serbiassa veikkailtiin jo maanantaina, että maa voi vielä ajautua asian vuoksi hallituskriisiin. Kostunica ei suostunut tukemaan Tadicia presidentiksi, koska tämä on ollut Kostunican mielestä liian lepsu Kosovo-kysymyksessä.

Toinen epävarmuutta aiheuttava tekijä on Tadicin voiton täpäryys. Hän keräsi ennakkotietojen alle 51 prosenttia äänistä, Nikolic ylsi noin 48 prosenttiin.

Itsenäistymisvalmistelu kiihtyy

Sekä EU että Yhdysvallat halusivat odottaa Serbian vaalien yli, ennen kuin Kosovon itsenäistymisvalmistelut todella käynnistyvät. Kosovon albaanien pääministeri Hashim Thaci on ilmoittanut, että itsenäistymispäivä on jo tiedossa, mutta sitä ei ole julkistettu.

EU:lle mieluisin vaihtoehto näyttäisi olevan maaliskuu. Näin unionilla olisi vielä joitakin viikkoja aikaa valmistautua poliisioperaatioon maakunnassa. Brysselissä on jo väläytelty epävirallisesti itsenäisyysjulistuksen ajankohdaksi maaliskuun 9. tai 10. päivää.

Yhdysvaltojen on arveltu puoltavan pikaisempaa aikataulua. Yhtenä vaihtoehtona on siten pidetty ensi viikon viikonvaihdetta, 16. tai 17. helmikuuta.

Mitään virallisia kommentteja EU ei ole arveluista antanut.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.