EU hyväksyi kiistellyn sokeriuudistuksen

Sokerijuurikkaan viljelöille tarjotaan merkittävää korvausta, mikäli he luopuvat tuotannostaan ensi vuonna vapaaehtoisesti. On hyvin todennäköistä, että moni suomalainen viljelä tarttuu rahalliseen houkuttimeen.

Euroopan unionin maatalousministerit ovat hyväksyneet kiistellyn sokeriuudistuksen, joka leikkaa tuotantoa. Päätöstä vastustivat eniten Suomi, Tshekki ja Slovakia. Kritiikkiä tuli kuitenkin myös useilta muilta mailta.

Suomi vastusti loppuun saakka kaavamaista kaikissa maissa toteutettavaa kiintiövähennystä. Suomessa Salon sokeritehtaan lopettamisen yhteydessä vähennettiin 38 prosenttia koko maan sokerikiintiöstä. Tästä syystä Suomi katsoi tehneensä jo oman osuutensa yhteisen tavoitteen eteen. Suomessa jäljellä on vain Säkylän juurikassokeritehdas.

Nyt aikaansaatu uudistus tarjoaa merkittävää lisäkorvausta viljelijöille, jotka luopuvat tuotannostaan ensi vuonna vapaaehtoisesti.

Todennäköistä on, että Suomessakin moni viljelijä tarttuu rahalliseen houkuttimeen. Tämä voi uhata Säkylän sokeritehdasta, jos tehdas ei saa enää raaka-ainetta.

Tehtaan sulkeminen johtaisi käytännössä kaiken sokerinviljelyn loppumiseen Suomessa. Tehtaan kohtalosta ei kuitenkaan ole vielä tarkempaa tietoa.

Päätös jatkosta kuuluu sen omistavalle tanskalaiselle Daniscolle.

Anttila toivoo Säkylän tehtaan säilyvän

Maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila sanoo olevansa pettynyt siihen, ettei Suomi saanut muilta mailta riittävää tukea EU:n sokeriuudistuksen torjumiseen.

Hän pitää kuitenkin mahdollisena, ettei Säkylän tehdasta suljeta, vaikka osa suomalaisviljelijöistä nyt luopuisi sokerintuotannosta. Kiintiötä jää Anttilan mielestä yhä riittävästi tehtaan tarpeisiin.

Anttila korostaa, että esimerkiksi jäljelle jäävän tuotannon keskittäminen lähemmäs tehdasta voisi edesauttaa tehtaan säilyttämisestä.

Kahvipöytien sokerimäärästä suunnilleen puolet on tähän mennessä ollut peräisin kotimaisesta tuotannosta, Säkylän tehtaalta.

Vuonna 2005 tehtiin päätös sokerijuurikkaan tuotannon vähentämisestä. Silti suuret Keski-Euroopan maat ovat saattaneet jopa lisätä sokerintuotantoaan.

- Meidän suomalaisten mielestä tämä ei mene oikein. Jos tällä periaatteella maatalouspolitiikkaa tehdään, meille käy huonosti, kertoo MTK:n maatalouslinjan vt. johtaja Simo Tiainen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat