EU hyväksyi ilmastopaketin - sähkö kallistuu

Europarlamentti on hyväksynyt EU:n ilmasto- ja energiapaketin selkeällä ääntenenemmistöllä. Paketilla pyritään vähentämään jäsenmaiden hiilidioksidipäästöjä ja lisäämään uusiutuvien energialähteiden käyttöä.

Parlamentti äänesti ilmasto- ja energiapaketista täysistunnossaan Strasbourgissa. EU:n jäsenmaat hyväksyivät paketin jo viime viikolla järjestetyssä huippukokouksessaan.

Parlamentin hyväksyntä löi paketin lopullisesti lukkoon, vaikka jäsenmaiden täytyykin antaa sille vielä muodollinen hyväksyntänsä.

Ilmasto- ja energiapaketilla EU pyrkii vähentämään hiilidioksidipäästöjään 20 prosentilla vuoteen 2020 mennessä. Samaan aikaan uusiutuvien energialähteiden osuus energiatuotannosta pyritään nostamaan 20 prosenttiin. Myös energiatehokkuutta lisätään 20 prosentilla ja biopolttoaineiden osuus olisi oltava 10 prosenttia.

Sähkö kallistuu

MTV:n ympäristötoimittaja Päivi Mäki-Petäjän mukaan Jokainen maa päättää itsenäisesti, miten sopimuksen tavoitteet kussakin maassa saadaan aikaiseksi. Ilmastopaketin vaikutuksia tavallisen EU-kansalaisen arkeen on vielä vaikea arvioida. Varmaa on jo nyt se, että sähkölasku tulee kallistumaan.

Suomessakin on olemassa työryhmä, joka parasta aikaa koettaa miettiä energiansäästökeinoja. Mäki-Petäjä arvioi, että

käytännössä liikenteeseen saattaa tulla ruuhkamaksuja, öljylämmityksestä patistetaan siirtymään entistä ahkerammin pellettien käyttöön ja esimerkiksi rakentamisessa energiansäästömääräyksiä tiukennetaan. Uusien talojen tulisi olla entistä energiatehokkampia.

Puuta kaminaan

Yksi paketin suurista tavoitteista on uusiutuvien energialähteiden käytön lisääminen. Suomessa se tarkoittaa käytännössä puun suurempaa käyttöä. Metsäteollisuus käyttää jo puuta runsain mitoin lämmitystarkoituksiin.

Myös vesivoima ja varsinkin tuulivoima ovat suomalaisten mahdollisuuksia lisätä uusiutuvien energialähteiden käyttöä. Tuulivoimaa aiotaan lisätä jopa 20 kertaiseksi.

Päivi Mäki-Petäjän mukaan vesivoimaa ei Suomessa tulla lisäämään kovinkaan paljoa. Kysymykseen tulisivat mm. Kollajan ja Vuotoksen altaat, joiden ympärillä on liian suuri kohu.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat