Mainos

EU hyökkää taantumaa vastaan elvytyspaketilla

EU-komissio on tänään esitellyt talouden elvytyspaketin, jolla se yrittää repiä unionimaat ylös taantuman syövereistä. Komissio päätyi esittämään jäsenmaille 200 miljardin euron pakettia, mikä summa vastaa noin 1,5 prosenttia unionin bruttokansantuotteesta.

Paketti on odotettua suurempi, sillä aiemmin julkisuudessa esitetty arvio oli 130 miljardia euroa.

Verrattain pienellä budjetilla toimivan EU:n osuus paketista on noin 30 miljardia, kun taas unionin jäsenmailta toivotut toimet olisivat arvoltaan noin 170 miljardia.

Paketti kannustaa jäsenmaita piristämään talouttaan muun muassa veronalennuksilla. Britannia näytti veronalennuksista mallia edellispäivänä, kun se laski arvonlisäveroaan 2,5 prosenttiyksiköllä.

Komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson mukaan elvytyspaketti on kuin työkalupakki, josta jokainen maa voi valita oman instrumenttinsa taantumasta pääsemiseksi.

- Ei ole olemassa yhtä ratkaisua, joka sopisi kaikille jäsenmaille. Jokaisen maan tilanne on erilainen, Barroso sanoi tiedotustilaisuudessaan Brysselissä.

Talouskomissaari Joaquin Almunian mukaan EU suhtautuu poikkeuksellisen taloustilanteen vuoksi tavallista joustavammin unionimaiden budjettivajeisiin, jotka saattavat elvytystoimien takia kasvaa yli EU:n budjettisäännöissä määrätyn kolmen prosentin rajan.

Autoteollisuus saa osansa

Veronalennusehdotusten ohella pakettiin sisältyy myös muun muassa aloite, että ympäristöystävällisemmän autoteknologian kehittämiseen suunnattaisiin viisi miljardia euroa.

Kädenojennusta vaikeuksiin joutuneen autoteollisuuden suuntaan osattiin odottaa, koska se on merkittävä työllistäjä EU:n suurimmassa taloudessa Saksassa ja puheenjohtajamaa Ranskassa. Komission ehdottama tukisumma jäi vain murto-osaan siitä, mitä autofirmat ovat toimialalle pyytäneet.

Niin ikään komissio haluaa suunnata varoja EU:n sisäisen energiaverkon, laajakaistayhteyksien ja energiatehokkaamman rakentamisen kehittämiseen.

EU-maiden valtionpäämiehet päättävät elvytyspaketin kohtalosta joulukuun huippukokouksessaan Brysselissä.

Suomi elvytti jo viime viikolla

Suomen hallitus esitteli oman elvytyspakettinsa jo viime viikolla talousarvion täydennysesityksen yhteydessä. Hallitus kertoi muun muassa pitävänsä kiinni luvatuista palkkaverotuksen kevennyksistä. Suomen, Britannian ja muiden maiden jo julkistetut elvytystoimet ovat osa EU-pakettia.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen EU-talouteen perehtynyt tutkija Paavo Suni arvioi, että Suomen hallitukselta saattaa tulla vielä lisää elvytystoimia, koska komission paketti osoittautui odotettua suuremmaksi. Periaatteessa jokaisen EU-maan pitäisi käyttää elvytykseen 1,2 prosenttia bruttokansantuotteestaan.

- Veronkevennyspaketti oli kooltaan noin puoli prosenttia bruttokansantuotteesta, joten lisää toimia saattaa olla tulossa, Suni sanoo.

Sunin mukaan on hyvä, että EU-komissio koordinoi jäsenmaiden toimia, sillä yhtäaikaisesti toteutetuilla toimilla on yksittäisiä liikkeitä suurempi teho.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.