Mainos

EU-huuma laantunut Islannissa

Islannissa talouden romahdus lisäsi EU-jäsenyyden kannatusta, mutta viime viikkoina unionin vastustajien rivit ovat taas vahvistuneet.

Islannin kruunu on menettänyt viime syksystä arvostaan puolet suhteessa euroon. Devalvoituminen on vauhdittanut muun muassa kalateollisuuden vientiä ja avaa uusia näkymiä matkailulle.

Mutta samalla tuontitavarat ja ulkomaanmatkat kallistuvat, ja yhä useammat kannattavat Islannin valuutaksi euroa - ja samalla liittymistä Euroopan unioniin.

Kysymys jakaa myös hallituspuolueita ennen huhtikuun ennenaikaisia vaaleja. Sosialidemokraatit ovat liittymisen ja euron kannalla, kun taas vihreä vasemmistopuolue vastustaa.

- Meidän ainoa vaihtoehtomme on hakea nopeasti EU:n jäsenyyttä ja ottaa käyttöön euro heti, kun täytämme vaaditut ehdot, sanoo ulkoministeri, sosiaalidemokraattien Össur Skarphedinsson.

Valtiovarainministeri Steingrimur Sigfusson vihreästä vasemmistopuolueesta on eri linjoilla:

- Siihen liittyy myös paljon kielteistä. Islannilla on valtava kalastuselinkeino ja luulen, että kansan mielestä EU-jäsenyys ja euro eivät ratkaise nopeasti mitään.

Teoriassa olisi mahdollista, että Islannin EU-jäsenyys voisi toteutua kansanäänestyksen jälkeen jo vajaan kahden vuoden kuluttua.

- Jos olisimme hakeneet jäsenyyttä jo muutama vuosi sitten, talouskriisin seuraukset eivät olisi olleet näin vakavia, ulkoministeri muistuttaa.

EU-huuma on jonkin verran laantunut viime viikkoina, nyt jäsenyyden kannattajien ja vastustajien puntit ovat suunnilleen tasan.

Katso Kari Lumikeron raportti Reykjavikista (Seitsemän uutiset 23.2.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.