Mainos

EU huomautti Suomea pirtukiellosta

Suomi on saanut EU:n komissiolta virallisen huomautuksen pirtun maahantuontikiellosta.

Pirtua

EU:n komissio on antanut Suomelle virallisen huomautuksen pirtun maahantuontikiellosta. Komission mielestä väkiviinan sulkeminen kokonaan pois Suomen kuluttajamarkkinoita on äärimmäinen toimenpide, jota ei voida pitää välttämättömänä.


Komission antama huomautus on jatkoa vanhalle kiistalle. Vuonna 1997 Suomi poisti alkoholipitoisuuden ylärajan komission vaatimuksesta, mutta pirtu pysyi kiellettynä sillä perusteella, että se on väkiviinaa eikä alkoholijuomaa.

Samana vuonna kaksi Tallinnasta tulossa ollutta suomalaismiestä jättäytyi tahallaan kiinni tullissa molemmilla litra Virosta ostettua pirtua tuomisinaan. Helsingin piiritullikamari takavarikoi pirtun väkiviinana. Korkein hallinto-oikeus katsoi kahta vuotta myöhemmin, että pirtun tuonti itselle on sallittua EU:n ulkopuolisesta maasta.

Vuonna 2001 voimaan tuli alkoholilain muutos, joka laittoi jälleen pirtun tuonnille stopin, kun yli 80-prosenttiset alkoholijuomat katsottiin taas väkiviinaksi. Kanteluun komissioon teki toinen niistä miehistä, jotka vuonna 1997 toivat pirtua Tallinnasta Suomeen.

Suomella on kaksi kuukautta aikaa vastata huomautukseen. Ellei komissio ole tyytyväinen Suomen vastaukseen, se voi antaa Suomelle vielä perustellun lausunnon ja lopulta viedä asian EY-tuomioistuimen käsiteltäväksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.