Mainos

EU huolissaan nettiturvallisuudesta

EU:n komissio esittää joukon toimia, joilla Internetin käytön turvallisuutta voitaisiin parantaa. Edellinen huippukokous pyysi komissiolta selontekoa asiasta. Tietoyhteiskunta-asioista vastaava komissaari Erkki Liikanen esitteli tänään Brysselissä tätä 20-sivuista asiakirjaa.

Internet-tietoudessa on EU-komission mukaan vielä parantamisen varaa.

Komission mielestä kaikkein tärkein kysymys on ihmisten tietoisuuden lisääminen. Liikasen mukaan tähän tarvitaan mittava tiedotuskampanja Internetin riskeistä. Seuraavana tulee luonnollisesti varoitusjärjestelmän tehostaminen. Yhteistyössä tällä alalla on EU:n alueella vielä paljon tekemistä. Liikanen muistutti tässä yhteydessä viime aikojen kuuluisista virushyökkäyksistä.

Komissio huomauttaa selonteossa, että jotkut ongelmat ovat teknisiä ratkaisuja. Myös tällä alalla tarvitaan lisää yhteistyötä. Komissio on jo sisällyttänyt tämän alan turvallisuuskysymykset ehdotukseensa EU:n kuudennesta tutkimuksen ja kehityksen puiteohjelmasta. Komissio muistuttaa edelleen, että ratkaisut ovat käyttökelpoisia vain jos ne ovat yhteensopivia. Lähtökohtana on siis tarve yhteisistä standardeista.

Myös lainsäädäntöä on jatkuvasti kehitettävä, jotta uusiin teknisiin haasteisiin voidaan vastata. Komissio asettaa paljon painoa myös sille, että hallitukset ovat vastuussa omista järjestelmistään. Jos hallitukset osaisivat näyttää tietä yhteensopivien turvallisuusjärjestelmien käytössä, tämä olisi omiaan vaikuttamaan siihen, että yksityiset ihmiset ja yritykset ottaisivat verkkoturvallisuuden tosissaan.

Lopuksi komissio huomauttaa, että kaikissa ratkaisuissa pitää ottaa huomioon globaali näkökulma. Komission strategiaan sisältyy siten myös vuoropuhelu EU:n kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Komission selvitys esitellään EU:n johtajille ensi viikolla Göteborgissa pidettävässä huippukokouksessa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.