Mainos

EU huolissaan Kiinan ja Taiwanin sanasodasta

EU kehottaa molempia osapuolia välttämään toimia tai lausuntoja, jotka saattaisivat lisätä jännitettä Taiwanin ja manner-Kiinan välillä.

Kiina ja Taiwan ovat joutuneet ankaraan sanasotaan Taiwanin hylättyä viisi vuosikymmentä vanhan poliittisen opin, jonka mukaan on olemassa vain yksi yhtenäinen Kiina.

"Taivan ei pyri itsenäiseksi"

Taiwanin presidentti Lee Teng-hui sanoo, että Taiwan ei ole pyrkimässä itsenäisyyteen, vaikka se on ilmoittanut olevansa Kiinasta erillinen valtio.

-En sanonut, että tämä tarkoittaisi itsenäisyysjulistusta, sanoi Lee Teng-hui televisiolähetyksessä tänään. Avustajiensa mukaan Lee Teng-hui sanoi tänä aamuna kansliassaan myös, että "yksi Kiina" on mahdollinen, mutta vain demokraattisessa liitossa manner-Kiinan kanssa, ja että Taipein ja Beijingin välisen vuorovaikutuksen tulee tapahtua tasavertaisuuden pohjalta.

Taiwanin lehdistön mukaan maan presidentti selkiyttää muuttunutta Kiinan-politiikkaansa iltapäivällä, mutta Leen kanslia ilmoitti, ettei tällaisesta tapaamisesta ole sovittu.

Yhdysvallat lähettää piakkoin edustajansa Taipeihin etsimään selvennystä Taiwanin presidentin vatiollista asemaa koskeviin lausuntoihin, ilmoitti Yhdysvaltain ulkoministeriö tänään. Ministeriö ilmoitti, että Taiwanin kysymyksiä tutkivan instituutin johtaja Richard Bush matkustaa Taiwaniin tällä viikolla.

Kiinan armeija hälytystilassa?

Kiina on määrännyt armeijansa hälytystilaan Taiwanin kiistan vuoksi, hongkongilainen sanomalehti kirjoittaa. Lehti ei kerro milloin hälytystila olisi asetettu.

Kiinalainen Kiinan nuoriso -lehti kirjoittaa, että Kiinan armeijan erikoisjoukot ovat viime aikoina suorittaneet sotaharjoituksia maan kaakkoisosassa. Lehden mukaan harjoituksiin osallistuivat "tiikerit, merilohikäärmeet ja kotkat" eli iskujoukot maalla, merellä ja ilmassa.

Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se ole havainnut merkkejä Kiinan armeijan sotaharjoituksista. Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja James Rubin sanoi, että Kiinan armeijan kaltaisilla suurilla armeijoilla on normaaleja toimintoja säännöllisesti.

Singaporelainen Straits Times -lehti kirjoittaa, että Kiina pitää hätätilakomitean kokouksen kahden päivän sisällä selvittääkseen Taiwanin kysymystä. Lehden mukaan presidentti Jiang Zemin tulee johtamaan kommunistisen puolueen korkeimman johdon kokousta.

Alueen maiden pörssikurssit ovat selvästi laskeneet Taiwanin presidentin viime viikon maanantaina antaman lausunnon seurauksena. Presidentti Lee Teng-hui ilmoitti hylkäävänsä "yhden Kiinan" politiikan ja aikovansa hoitaa suhteita manner-Kiinan kuin erilliseen valtioon.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.