Mainos

EU:hun tulossa siviilipoliisijoukko

Euroopan unionille esitetään perustettavaksi siviilipoliisien joukko, joka voidaan lähettää kansainvälisiin tehtäviin. Tavoitteena on muodostaa 5000 siviilipoliisin resurssi vuoteen 2003 mennessä. Lisäksi tarkoituksena on luoda tuhannen poliisin nopean toiminnan yksikkö, joka voitaisiin saada kriisipesäkkeisin 30 päivässä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja on tyytyväinen EU:n hankkeesta kehittää siviilikriisien hallintaa ja luoda yhteiset siviilipoliisivoimat. Unionin aie 5000 siviilipoliisin resurssista on Tuomiojan mukaan myönteinen tavoite.

-Tämän päivän tilanteeseen nähden se olisi huikea parannus, Tuomioja sanoi myöhään eilen illalla Luxemburgissa. Tarkoitusta varten luodaan eräänlainen tietopankki, johon maat ilmoittavat käytettävissä olevat resurssit. Tämän yhteisen rekisterin perusteella joukot koottaisiin jäsenmaiden poliisivoimista.

-Se tarkoittaa sitä, että ne voivat olla kriisitilanteessa nopeasti käytettävissä, Tuomioja sanoi. Tuomioja korosti, että poliisien antaminen yhteiseen käyttöön riippuu aina kansallisesta päätöksenteosta. Ehdotus siviilipoliisijoukoista sisältyy raporttiin, jonka EU:n ulkoministerien on määrä hyväksyä tiistaina Luxemburgissa. Raportti menee ensi viikolla Feiran huippukokoukseen jäsenmaiden päämiesten päätettäväksi.

Puheenjohtajamaa Portugalin laatima raportti käsittelee EU:n sotilasyhteistyötä ja siviilikriisinhallintaa. Ulkoministerit sopivat jo aiemmin perustavansa komitean kehittämään siviilikriisinhallintaa. Komitean on määrä kokoontua ensimmäisen kerran 16. kesäkuuta. Tuomioja ja Ruotsin ulkoministeri Anna Lindh ovat vaatineet julkisesti, että siviilikriisien hoitamiseen on kiinnitettävä yhtä paljon huomiota kuin sotilaallisten voimavarojen luomiseen.

-On ilahduttavaa, että siviilikriisinhallinnan osalta on saavutettu aika paljon sotilaspuolen etumatkaa, Tuomioja sanoi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.