Mainos

EU:hun pyrkivien kohtelua yhdenmukaistettiin

EU-jäsenyyttä hakeneita maita kohdellaan edessä olevissa laajentumisneuvotteluissa aiempia kaavailuja yhdenmukaisemmin.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) kertoi tänään Luxemburgissa, että kaikki hakijamaat pääsevät mukaan laajentumisprosessiin. Luxemburgissa koolla olleet 15 EU-maan pääministerit ja Ranskan presidentti sopivat, että neuvotteluja käydään kahdenkeskisesti myös muiden kuin komission varsinaisiin jäsenyysneuvotteluihin esittämien Viron, Puolan, Unkarin, Tsekin, Slovenian ja Kyproksen kanssa.
-Ero tähänastisen ensimmäisen ryhmän ja muiden viiden hakijamaan välillä kapenee niin asiasisällön puolesta kuin ajallisestikin, Lipponen sanoi.

Tulevissa laajentumisneuvotteluissa kukin maa etenee omaan tahtiinsa, eikä kyse ole Lipposen mukaan samanlaisesta laajentumisaallosta kuin Suomen, Ruotsin ja Itävallan liittyessä. Nämä kolme maata kävivät neuvottelunsa samaan tahtiin ja liittyivät unioniin yhtä aikaa. Lipponen piti mahdollisena, että jälkimmäisen ryhmän maista, johon kuuluvat Latvia, Liettua, Slovakia, Romania ja Bulgaria, joku voisi jopa ohittaa ensimmäisen ryhmän maita edistyessään neuvotteluissa niitä paremmin.

Lipposen mukaan laajentumisprosessissa on vielä kolmaskin taso. Esillä oli malli, jossa myös Turkki sekä mahdollisina jäsenyyden tavoittelijoina pidettävät Norja ja Sveitsi kutsuttaisiin mukaan kerran vuodessa pidettävään epäviralliseen huippukokoukseen. Kyse ei olisi neuvottelufoorumista vaan keskustelufoorumista, Lipponen kuvasi. Lipposen mukaan enää on vain avoinna, kelpaako esitys Turkille ja sen mukaanottamista vastustavalle Kreikalle. Lipposen omasta mielestä ajatus Turkin ja muiden mukaankutsumisesta on kannatettava.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.